Η εκπαίδευση μπαίνει σε μια νέα εποχή με την εισαγωγή της Tεχνητής Nοημοσύνης. Ένας ψηφιακός οδηγός θα είναι διαθέσιμος για κάθε μαθητή, ενώ η Google, μετά την εκπαίδευση 15.000 εργαζομένων, θα τρέξει δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του προγράμματος “Experience AI”.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες, κατά τη διάρκεια του Google AI Connect με τίτλο "Unlocking Greece's potential with AI, together", από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη και τη γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου. Πριν την εκδήλωση, η Google πραγματοποίησε ένα σεμινάριο για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπου παρακολούθησαν την παρουσίαση της νέας τεχνολογίας που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ψηφιακού βοηθού για κάθε μαθητή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και θεμελιώδεις αλλαγές στην εκπαίδευση. Υπογράμμισε τη σημασία μιας σύγχρονης προσέγγισης στη σχέση τεχνολογίας και εκπαίδευσης, καθώς και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη μαθησιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία θα παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη σε όλους τους μαθητές, δημόσιους και ιδιωτικούς, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες. Τόνισε ότι η συμπερίληψη παιδιών με διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές καταβολές είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της προσπάθειας. «Πιστεύουμε ότι η ΤΝ είναι το μέλλον της εκπαίδευσης και η εφαρμογή της θα βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του 21ου αιώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εκπαίδευση των δασκάλων
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, οι στρατηγικές δεν περιορίζονται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που θα βοηθήσει τους μαθητές και τους δασκάλους να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε τις σημαντικές δυνατότητες που έχει η ελληνική κοινωνία στον τομέα της τεχνολογίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τεχνολογικού οικοσυστήματος.
Ένα κρίσιμο σημείο αυτής της στρατηγικής είναι η εκπαίδευση των δασκάλων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης που αποκτούν ήδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Η κ. Αντωνάκου τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο βασικός πυλώνας της επόμενης αναπτυξιακής φάσης για τη χώρα μας και υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών, ώστε να μην χαθεί το πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό. «Στα επόμενα 10 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγή και στην οικονομία μας». Ανέφερε επίσης ότι αν η Ελλάδα καθυστερήσει, η συμμετοχή της στην παγκόσμια αγορά θα μειωθεί δραματικά.
Για να ενισχύσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο και να αναπτύξει ένα συνεχές πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους πολίτες. Η κ. Αντωνάκου σημείωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα, όπως η πρωτοβουλία της Google για δωρεάν εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη. Από τον Απρίλιο, 15.000 Έλληνες πολίτες έχουν εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και προσωπικό από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Τέλος, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη επιχειρηματική κοινότητα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να επιτευχθεί η ψηφιακή αναβάθμιση και κάλεσε όλους να εργαστούν από κοινού για την πρόοδο της χώρας.