ΓΔ: 1411.49 -0.37% Τζίρος: 82.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
businessdaily-Mitsotakis-Kerameos
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς θα αποφύγουν οι «μεγάλες» συντάξεις την Εισφορά Αλληλεγγύης

Για τα ποσά συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει «κόφτη» των αυξήσεων, ώστε να αποφύγουν οι συνταξιούχοι την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Ο σάλος που έχει προκληθεί, αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες συνταξιούχοι, να λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που όμως θα μετατραπούν σε … μειώσεις λόγω της ΕΑΣ, προβληματίζει την κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο.

Χθες για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, παραμένει: Πρέπει η στρέβλωση της ΕΑΣ να αρθεί και να πάψει το παράδοξο των αυξήσεων, που μετατρέπονται σε μειώσεις. Έχει ήδη συμβεί κάτι τέτοιο τα προηγούμενα δύο έτη και δεν πρέπει να επαναληφθεί και φέτος, εκτιμούν στο υπ. Εργασίας.

Η πρόταση να εφαρμοστεί ένας ιδιότυπος «κόφτης» φαίνεται ότι έχει προκριθεί ως η καλύτερη λύση. Θα πρέπει η σχετική διάταξη να ενσωματωθεί άμεσα σε κάποιο από τα νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστούν, καθώς είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή με το νέο έτος. Αν, πάντως, δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, θα δοθεί στη διάταξη αναδρομικότητα.

Η διάταξη θα ορίζει πως όσοι συνταξιούχοι, λαμβάνουν σύνταξη κοντά στο κατώτατο όριο της ΕΑΣ που είναι τα 1.400 ευρώ (π.χ. 1.390 ευρώ) και πρόκειται με την αύξηση (έως 2,5%) που θα δοθεί να το υπερβούν και να υποστούν την εισφορά (3% στο πρώτο κλιμάκιο), θα υπόκεινται σε «πάγωμα» της αύξησης. Έτσι, το νέο ποσό της σύνταξης θα περιορίζεται κάτω από το όριο των 1.400 ευρώ (πχ 1.399 ευρώ), ή αντίστοιχα κάτω από οποιοδήποτε άλλο όριο επιβολής της ΕΑΣ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι όσοι συνταξιούχοι θα κινδυνεύουν, με την αύξηση που θα λάβουν, να βρεθούν πάνω από το υφιστάμενο όριο για την ΕΑΣ, άρα να υποστούν πρόσθετη εισφορά, θα το αποφεύγουν. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και για όσους πρόκειται με την αύξηση, να βρεθούν μπροστά σε αλλαγή κλιμακίου ΕΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΣ επιφέρει εισφορά 3-14% από τα 1.400 ευρώ και άνω, κλιμακωτά, για μηνιαίο μικτό εισόδημα από κύριες συντάξεις. Αντίστοιχα, για τις επικουρικές, η επιβάρυνση είναι 3-10% πάλι κλιμακωτά, για εισοδήματα από 300 ευρώ και άνω.

Βέβαια, το μέτρο αυτό έχει και την κακή του πλευρά, αφού «μεταφράζεται» σε απώλεια ενός μέρους της αύξησης που θα δοθεί φέτος σε περίπου 2 εκατ. συνταξιούχους. Όμως, αυτός είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε για φέτος, ώστε να αποφευχθεί το ευτράπελο των αυξήσεων, που ξαφνικά και απροειδοποίητα μετατρέπονται σε μειώσεις στις συντάξεις.

Το κρίσιμο θέμα, όμως, είναι τι θα απογίνει με την ίδια την ΕΑΣ. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η εισφορά δεν θα καταργηθεί, αφού αποφέρει έσοδο για τα Δημόσια Ταμεία, που σε ετήσια βάση κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Όμως, η πρόταση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει αλλαγή στα κλιμάκια για να πάψει η ΕΑΣ να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση στο ποσοστό της εισφοράς στα ανώτερα κλιμάκια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος γονικής παροχής μετά από 22 χρόνια: Πότε επεκτείνεται η παραγραφή

Γιατί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επέβαλε «καμπάνα» σε φορολογούμενο για μια γονική παροχή που είχε γίνει πριν 22 χρόνια. Τι αναφέρει η απόφαση που αποτελεί δεδικασμένο για ανάλογες περιπτώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γράφει το... συγχωροχάρτι της Εφορίας για μείωση προστίμων έως 50%

Το BD αποκαλύπτει το νέο έντυπο της ΑΑΔΕ που καλούνται να υπογράφουν οι φορολογούμενοι από την 1η Οκτωβρίου. Η ομολογία φοροδιαφυγής για μικρότερο πρόστιμο και το δίλημμα των ελεγχόμενων.