Νέα παρέμβαση στην αγορά ενέργειας εξετάζεται από το ΥΠΕΝ και τους παρόχους που θα οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές στις σταθερές τιμές των μπλε τιμολογίων, καθώς οι χρήστες αναζητούν τρόπους να προστατευθούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις τιμών που καταγράφονται στη χονδρική αγορά.
Μετά την εισαγωγή των χρωματιστών τιμολογίων στην αρχή της χρονιάς, εκτιμάται ότι περίπου το 60% των καταναλωτών παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο και τις κυμαινόμενες τιμές που προσφέρει.
Πρόκειται για ποσοστό που δεν συμβαδίζει με τη δυτική Ευρώπη, όπου η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει σταθερές τιμές ρεύματος απολαμβάνοντας ορατότητα τιμών όλο το χρόνο.
Στην Ελλάδα, η συζήτηση για την ενίσχυση της στροφής των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια ενισχύεται, όπως διακρίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη.
Μέχρι πρότινος, ο υπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας αναφερόμενος στο δικαίωμα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος. Τώρα, όμως η συζήτηση εστιάζεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σταθερά τιμολόγια.
«Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούρια υπόθεση, ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα PPAs (μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας). Τώρα έχουμε εισαγωγή τέτοιων συμφωνιών καταρχήν στη βιομηχανία και σταδιακά θα πάμε σε σταθερά τιμολόγια και μακροχρόνιες συμφωνίες όσο θα πέφτουν οι τιμές και θα εισάγονται περισσότερες ΑΠΕ», δήλωσε στον Real FM.
Η τάση στην αγορά είναι ήδη σαφής. «Έχουμε πλέον πάρα πολλά μπλε τιμολόγια στην αγορά και ο καταναλωτής δείχνει να τα προτιμάει», τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.
Οι πάροχοι ανταποκρίνονται στην ανάγκη των καταναλωτών για σταθερότητα ακόμα και στα πράσινα τιμολόγια, όπως φαίνεται και από την απόφαση της Protergia να κρατήσει τις τιμές της στα ίδια επίπεδα για τους 3 τελευταίους μήνες.
Στις επιχειρήσεις, εμφανίζεται μια άλλη εικόνα. «Δεν υπάρχει η ίδια ζήτηση για τα μπλε τιμολόγια από τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις. Εκεί μάλλον αισθάνονται ότι εγκλωβίζονται στο σταθερό συμβόλοιο και προτιμούν ακόμα τις κυμαινόμενες τιμές», υπογραμμίζουν κύκλοι.
Δεν φαίνεται να έχει άλλη απάντηση η κυβέρνηση στις υψηλές τιμές που σημειώθηκαν το καλοκαίρι και πιθανόν να εμφανιστούν πάλι τον χειμώνα όταν αυξηθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.
Τα μέτρα που παρουσιάζονται ως λύση στις υψηλές και απρόβλεπτες τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επικεντρώνονται στις νέες διασυνδέσεις και στις αλλαγές που διεκδικούνται στη Κομισιόν μαζί με τη Ρουμανία και την Βουλγαρία. Πρόκειται δηλαδή, για μακροχρόνιες λύσεις με αβέβαιο αποτέλεσμα. Από την άλλη, η επιδότηση που αποφασίστηκε μέσα στους καύσωνες του καλοκαιριού ήταν απλά μια λύση μηνών.
Χαμηλότερες τιμές
Εδώ και μήνες, τα μπλε τιμολόγια προσφέρουν πιο οικονομικές λύσεις και λιγότερο «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, όπως φαίνεται και από τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΕΥΥ.
Ένα μεγάλο ποσοστό των τιμών στα μπλε τιμολόγια κυμαίνεται στα 9-13 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ η μέση τιμή ρεύματος στην ευρύτερη αγορά διαμορφώθηκε στα 16 λεπτά.
Σημειώνεται ότι τα μπλε τιμολόγια έχουν διάρκεια 6 μηνών. Αυτό είχε επιτραπεί με απόφαση του Θ. Σκυλακάκη, παρότι η διάρκεια των σταθερών τιμολογίων οριζόταν για τουλάχιστον 12 μήνες, κατόπιν πιέσεων των παρόχων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή της αγοράς που επιχειρήσει το ΥΠΕΝ έχει τις προκλήσεις της.
Όπως λειτουργούν τα πράσινα τιμολόγια τώρα, το ρίσκο ανόδου της τιμής βαραίνει τον πάροχο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς να περιορίζουν το ρίσκο μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας (PPAs), όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης περνά μέσα από τα χρηματιστήρια ενέργειας.