ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε 5 χρόνια η απόσβεση των φωτοβολταϊκών για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών το κόστος ενός οικιακού φωτοβολταϊκού με μπαταρία στοιχίζει περί τις 16.000 ευρώ. Πότε μεγιστοποιείται το όφελος για τον καταναλωτή.

Σε διάστημα από 5 έως 7 χρόνια για τους οικιακούς καταναλωτές και 3,6-4,5 χρόνια για τους επαγγελματίες γίνεται η απόσβεση της επένδυσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με το νέο σχήμα της αυτοκατανάλωσης (net billing) που ισχύει πλέον για τα οικιακά συστήματα στη θέση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) που καταργήθηκε.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων για το νέο πλαίσιο που έκανε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε αναλυτικό οδηγό που περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται για την αυτοπαραγωγής ενέργειας.

Η ανάλυση του ΣΕΦ λαμβάνει υπόψη το ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης ενός οικιακού φωτοβολταϊκού με ή χωρίς μπαταρία (περί τις 16.000 και 8.500 ευρώ αντίστοιχα) και το όφελος που προκύπτει κυρίως από την αποφυγή της δαπάνης αγοράς ρεύματος κατά τις ώρες που παράγει το οικιακό φωτοβολταΪκό αλλά και από τις φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων (αλλά και γενικότερα για δαπάνες κτιριακής αναβάθμισης). Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή, το όφελος μεγιστοποιείται όταν η ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού είναι σημαντική και το εισόδημα επαρκές ώστε να είναι υψηλή η φοροαπαλλαγή.

Η βασική διαφορά του net billing από το net metering που ίσχυε ως τώρα είναι ότι η ενέργεια που παράγεται καταναλώνεται την ίδια στιγμή και αν υπάρχει πλεόνασμα διατίθεται στο δίκτυο στην τιμή της αγοράς. Προκειμένου για φωτοβολταϊκά οι τιμές αγοράς τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή τους και είναι πιθανότερο να υπάρχουν πλεονάσματα παραγωγής είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλές ή και μηδενικές. Αντίθετα με το net metering ο παραγωγός "αποθήκευε" στο δίκτυο την υπερβάλλουσα παραγωγή και ο συμψηφισμός αγορών - πωλήσεων γινόταν σε ορίζοντα τριετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17,5% στην Ελλάδα που βρέθηκε πίσω από το 19,1% στην Ισπανία αλλά υψηλότερα από τους διεθνείς μέσους όρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής καινοτόμων φωτοβολταϊκών

Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ελληνικά IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος), μεταξύ των οποίων είναι και το «White Dragon», προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth Ν. Ρήγας σημείωσε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο projects στον Πρίνο και στη Ραβέννα της Ιταλίας με συνολική δυναμικότητα που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών.