ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

«Πράσινο» από την κυβέρνηση της Κύπρου στην ηλεκτρική διασύνδεση

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την έγκριση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει το έργο των 1,9 δισ. ευρώ για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στη σημερινή του συνεδρίαση, ενώ από την Προεδρία εστάλη ενημέρωση ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις άμεσα από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου.

Το έργο είχε γίνει αντικείμενο έντονων διεργασιών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς στην Κύπρο επικρατούσε ανησυχία, μεταξύ άλλων, και για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, που απορρέει από πιθανές ενέργειες της Τουρκίας. Η συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα προβλέπει ότι τα ενδεχόμενα σχετικά κόστη θα αναληφθούν 50 - 50 από Ελλάδα και Κύπρο.

Νωρίτερα, την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τόνιζε κυπριακή πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Στο δημοσίευμά του το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Great Sea Interconnector (GSI) επιδιώκει να συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς της Ελλάδας μέσω Κρήτης, Κύπρου και τελικά Ισραήλ σε ένα έργο κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Μέχρι την Κύπρο, το καλώδιο υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι η μεγαλύτερη, σε μήκος 1.240 χιλιομέτρων, και βαθύτερη, σε βάθος 3.000 μέτρων, διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μέρος της, η οποία, επί του παρόντος, προβλέπεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2030.

Ωστόσο, το φιλόδοξο έργο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα περίπλοκο συνονθύλευμα επικαλυπτόμενων διεκδικήσεων δικαιοδοσίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να επανέλθει στο μέλλον.

Η Κύπρος είχε ζητήσει σαφήνεια σχετικά με το τι θα πληρώσει για το έργο και τι θα συνέβαινε εάν εκδηλώνονταν «γεωπολιτικοί κίνδυνοι» - η πιθανή αντίθεση της Τουρκίας - που θα οδηγούσαν σε καθυστερήσεις και πιθανό πρόσθετο κόστος.

«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος», δήλωσε ο Γιάννης Αντωνίου, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Αντωνίου είπε ότι είναι πιθανό το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Θα συζητηθεί επίσης σε συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων από τη διασύνδεση

Το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση (8 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσιο του κόστους κατασκευής του (1,9 δισ. ευρώ) το οποίο σημαίνει ότι το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα η πράσινη μετάβαση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το άφθονο ανανεώσιμο δυναμικό που διαθέτει είναι να αναπτύξει έγκαιρα τις ενεργειακές της υποδομές, είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
businessdaily-ADMHE-kalodio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεκλείδωσε» η διασύνδεση με την Κύπρο: Τι συμφώνησαν Αθήνα - Λευκωσία

Αυξημένα ανταλλάγματα στον ΑΔΜΗΕ για το έργο. Μοιράζονται 50 - 50 Ελλάδα και Κύπρος τα ενδεχόμενα κόστη του γεωπολιτικού κινδύνου. Καθυστερεί η απόφαση της Λευκωσίας για συμμετοχή με κεφάλαια.
businessdaily-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την καταβολή 25 εκατ. ετησίως στον ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το Υπουργικό στην Κύπρο

Από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα της απόδοσης (WACC) και τον διαμοιρασμό του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου της διασύνδεσης.
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγήκε λευκός καπνός στη Λευκωσία για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Χωρίς αποτελέσματα η μαραθώνια σύσκεψη με συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Θ. Σκυλακάκη. Διαψεύδει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ότι δόθηκε τελεσίγραφο από την Ελλάδα. Αναμένεται παρέμβαση του Μαξίμου.