ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Δεν θα υπάγεται στο Δημόσιο το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ανήκει στο Δημόσιο και δεν δεν εμπίπτει στις διατάξεις που διέπουν τις συμβάσεις του Δημοσίου.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ανήκει στο Δημόσιο ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, δεν χρηματοδοτείται και δεν υπόκειται σε διαχειριστική εποπτεία από το κράτος.

Αυτό διευκρινίζεται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή, με το αιτιολογικό ότι η υπαγωγή του στο Δημόσιο θα εμπόδιζε την λειτουργία του και θα καθιστούσε αδύνατη την τήρηση των όρων και χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές για την χρηματιστηριακή ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας και την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν εμπίπτει στις διατάξεις που διέπουν τις συμβάσεις του Δημοσίου καθώς και τους φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η συμμετοχή του Δημοσίου στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν μπορεί να υπερβεί το 49% ενώ η πλειοψηφία των μελών το συμβούλιο δεν ορίζεται από το Δημόσιο.

Μέτοχοι του χρηματιστηρίου σήμερα είναι ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης με 22%, το Χρηματιστήριο Αθηνών με 21%, ο ΑΔΜΗΕ με 20%, η Ευρωπαΐκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 20%, το Χρηματιστήριο Κύπρου με 10% και ο ΔΕΣΦΑ με 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοπίο Νίσυρος Δωδεκάνησα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίσυρος: Προκλήσεις σε ασφάλεια και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι «Διάλογοι της Νισύρου» εστιάζουν φέτος στις γεωπολιτικές εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου, με θεματική την στρατηγική αντιπαράθεση, τον πόλεμο και τις νέες ισορροπίες ενέργειας. Κλείνουν με ομιλία του Παναγιώτη Πικραμένου.
Πλατφόρμα Πρίνου Enearth
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά σύντομα η γεώτρηση για αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο

Η αλυσίδα δέσμευσης, μεταφοράς και υπόγειας αποθήκευσης CO₂ προχωρά στην Ελλάδα, με έργα σε Ρεβυθούσα και Πρίνο που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Στόχος η τελική επενδυτική απόφαση το 2027 και η αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο
λιμάνι με κοντέινερ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικός ο ρόλος Ελλάδας σε ναυτιλία και ενέργεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Το Athens Defence Conference ανέδειξε το σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας, των λιμένων και της ενέργειας στις διεθνείς εξελίξεις των επόμενων 25 ετών, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με στόχο την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και των δασών.
Πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζέστη, αυξημένη ζήτηση, τουρισμός οδηγούν σε ακριβότερο ρεύμα τον Αύγουστο

Σταθερά έμειναν τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου, όμως καύσωνας, τουριστική ζήτηση και χονδρική αγορά δημιουργούν πιέσεις για τον Αύγουστο με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια να είναι πολύ πιθανό.