ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Εξαρτημένη από ρωσικό φυσικό αέριο παρέμεινε η Ελλάδα και τον Ιούλιο

Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού (3.69 ΤWh) σημείωσαν ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο του 2024 και ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Περισσότερο από ποτέ είναι η Ελλάδα εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ιουλίου, εν παραβίαση σύστασης της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης αερίου, σύμφωνα με ανάλυση της Green Tank που δημοσιεύθηκε χθες.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το ορυκτό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, υπάρχουν δύο πύλες εισόδου στη χώρα. Η μία είναι από το Σιδηρόκαστρο μέσω του αγωγού Turkstream και η δεύτερη είναι, σε μορφή υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG), από την πύλη της Αγίας Τριάδας.

Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού (3.69 ΤWh) σημείωσαν ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο του 2024 και ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ως αποτέλεσμα, το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream έφτασε σχεδόν το 60% (59%).

«Από την άλλη, η μηνιαία ροή υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας υποδιπλασιάστηκε τον Ιούνιο 2024 (1.21 ΤWh) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (2.51 ΤWh). Μάλιστα, μειώθηκε συγκριτικά και με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2024), με αποτέλεσμα να πέσει στην τρίτη θέση με μερίδιο 19,3% στις συνολικές μηνιαίες εισαγωγές», αναφέρει η Green Tank.

Εκτός από την πύλη της Αγίας Τριάδας, από τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου διεξάγονται εισαγωγές υγροποιημένου ορυκτού αερίου από τον νέο σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος δεν έχει τεθεί ακόμα σε εμπορική λειτουργία. Από την πύλη αυτή, με βάση όσα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, έχουν εισαχθεί 0,28 ΤWh.

Στη δεύτερη θέση τον Ιούλιο βρέθηκε το αζέρικο αέριο από τον ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας με μερίδιο 21,7% (1,36 ΤWh), καταγράφοντας αύξηση +129,6% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023. Οι εισαγωγές από την τέταρτη πύλη εισόδου στους Κήπους από την Τουρκία ήταν μηδενικές για έβδομο συνεχόμενο μήνα, δηλαδή από την αρχή του έτους.

Αθροιστικά, για τους πρώτους επτά μήνες του 2024 οι συνολικές εισαγωγές από τις πύλες εισόδου της χώρας ήταν 37.03 TWh, αυξημένες κατά 15,8% σε σχέση με το επτάμηνο του 2023.

Η ανάκαμψη

Μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, μειώθηκε σημαντικά (-86%) η εισαγωγή ρωσικού αερίου από τον Turkstream. Όμως έκτοτε επανήλθε σταδιακά. Για πρώτη φορά ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG εισήχθη στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου. Μέχρι και τα μισά του 2023, πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εξαιρουμένου του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας.

Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πρώτος μήνας που το ρωσικό αέριο (από αγωγό και LNG) έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ενώ δεύτερη ήταν το LNG από όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Μάλιστα, αυτή η τάση συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι και τον Μάιο 2024.

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουλίου  2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 40.52 TWh, δηλαδή 75.3% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πριν και κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (23.1 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουλίου 2022)», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο στόχος του -15%

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα (και η Σλοβενία) αυξάνει την κατανάλωση αερίου παραβιάζοντας σύσταση προς τα κράτη-μέλη για τη συνέχιση της προσπάθειας μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15% για την περίοδο Απρίλιος 2024 ― Μάρτιος 2025.

«Εξετάζοντας λοιπόν την επίδοση της Ελλάδας, προκύπτει ότι για το πρώτο τετράμηνο της νέας περιόδου, δηλαδή Απρίλιο-Ιούλιο 2024, η χώρα όχι απλώς δεν μείωσε την κατανάλωση αερίου σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, αλλά αντ' αυτού την αύξησε. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση (20.82 ΤWh) ήταν κατά 6.01 ΤWh μεγαλύτερη από τον στόχο (14.8 ΤWh), ενώ υπερβαίνει τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς (17.41 ΤWh) κατά 3.41 ΤWh», προσθέτει ακόμα η Green Tank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια δεν χρειάστηκε το ρωσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών LNG.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.
businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά των επιδοτήσεων στο ρεύμα και οι αντιδράσεις των παραγωγών

Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν, ποιο είναι το όριο κατανάλωσης, τι θα δοθεί στις επιχειρήσεις. Για υπερβολικό παρεμβατισμό μιλούν οι παραγωγοί ενέργειας. Εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.