ΓΔ: 1407.55 0.28% Τζίρος: 1,505.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:38:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ακυρώσεις εκθέσεων χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία

Η επιδημία του κοροναϊού οδηγεί σε ακυρώσεις μεγάλων διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι χάνεται τζίρος 1,5 δισ. ευρώ.

Ακυρώσεις κορυφαίων διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων που αποτελούν θεσμό στους κλάδους που εκπροσωπούν, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στην μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία των τελευταίων 75 ετών ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των μόλις τελευταίων 10 ημερών λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Ακυρώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσο για τις πόλεις που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν, αλλά ακόμη μεγαλύτερων ποσών για τις ίδιες τις εταιρίες που προγραμμάτιζαν εδώ και μήνες το λανσάρισμα των νέων τους προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, οι ακυρώσεις μόνον των μεγάλων διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων που ήταν προγραμματισμένα για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν μετακινήσεις τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και να χαθούν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε τζίρο για τις πόλεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν.

Στις βασικότερες εκθέσεις/ συνέδρια που ακυρώθηκαν περιλαμβάνονται:

  • Η διεθνή έκθεση θεσμός για τον τομέα του Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 4 έως 8 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της διοργάνωσης, Βολφ-Ντίτερ Βολφ, στα 56 ολόκληρα χρόνια της η ΙΤΒ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάποια συγκρίσιμη κατάσταση.
  • Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης που θα άνοιγε τις πύλες της την Δευτέρα 2 Μαρτίου. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές δεν πρόκειται για αναβολή, αλλά για ακύρωση. Περισσότεροι από 160 εκθέτες είχαν δηλώσει συμμετοχή και προγραμματιστεί να αναδείξουν τα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες τους κατά την 90η Έκθεση της Γενεύης, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για αριθμό επισκεπτών που θα προσέγγιζε τις 700.000 και τα κέρδη για την πόλη της Γενεύης να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
  • Η μεγαλύτερη διεθνώς έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών στον κόσμο η Mobile World Congress η οποία πρωτοξεκίνησε το 1987. Στη έκθεση είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις-εκθέτες, από 200 εθνικές αποστολές, ενώ οι επισκέπτες στην έκθεση ξεπερνούν πάντα τις 120.000. Οι θέσεις που δημιουργούνται ξεπερνούν τις 14.000 και τα έσοδα προσεγγίζουν τα 500 εκατ.ευρώ.
  • Η διεθνής έκθεση ανάπτυξης ακινήτων MIPIM που πραγματοποιείται στις Κάννες συγκεντρώνοντας σχεδόν 6.500 εκθέτες από περισσότερες από 100 χώρες.  Την έκθεση είχαν δηλώσεις ότι θα παρακολουθήσουν 7.000 επενδυτές,
  • Η μεγάλη διεθνής έκθεση επίπλων και design  «Salone del Mobile» στο Μιλάνο στην οποία συμμετέχουν εκθέτες από 190 χώρες του κόσμου και παρακολουθούν σχεδόν 400.000 επισκέπτες. Η έκθεση μετατέθηκε για τον Ιούνιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά.

Εκατοντάδες είναι ακόμη οι μικρότερες σε μέγεθος εκθέσεις αλλά και συνέδρια που ακυρώθηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Την ίδια στιγμή όλες σχεδόν οι εταιρίες με εσωτερικά τους σημειώματα ενημερώνουν το προσωπικό τους ότι αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα επιχειρηματικά ταξίδια για συναντήσεις. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κινητοποίηση που δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.  

Στην χώρα μας ξεχωρίζει η αναβολή για τέλη Μαϊου αρχές Ιούνιο του προγραμματισμένου για το διάστημα 8 - 8 Μαρτίου, Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 ομιλητές από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και επιστήμονες διεθνούς φήμης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών το φόρουμ θα παρακολουθούσαν περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» για να μείνει η χώρα και η οικονομία εκτός «εντατικής»

Η επιδημία του κοροναϊού ανατρέπει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει γρήγορη εκτόνωση της επιδημίας.
EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ανεβαίνει το πλαφόν αμοιβών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Εξαιρείται η σύνταξη από τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποδοχών με νομοθετική ρύθμιση. Θεαματική αύξηση των συνταξιούχων που εργάζονται νόμιμα, έφθασαν τους 200.000. Υψηλά έσοδα για τον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Απρίλιο η αυτόματη εκκαθάριση δηλώσεων μισθωτών - συνταξιούχων

Αυτόματη προσυμπλήρωση, υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2025. Μέχρι τις 16 Απριλίου θα έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί αυτόματα πάνω από 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε τα εταιρικά χρέη... ακολουθούν τα στελέχη και πώς θα ρυθμίζονται

Νέα διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο επιτρέπει στα στελέχη εταιρειών να ρυθμίζουν εντός τριών μηνών τα χρέη, σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης από την επιχείρηση, ώστε να αποφεύγουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα «παγώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού όταν αυξάνεται η ανεργία

Ποιοι είναι οι επτά «κόφτες», που θα σταματούν την αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού. Στη λίστα προστέθηκε και η σημαντική αύξηση της ανεργίας. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ύφεση και η απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο της ΕΚΤ.