ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:28:11 DATA
businessdaily. energy prices
Φωτο: Shutterstock

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Αύγουστο, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις οι αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνονται την Πέμπτη. Προσγειώνονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και τα ποσά επιδοτήσεων και έκτακτων φόρων.

Με το βλέμμα προς το τέλος της εβδομάδας είναι οι καταναλωτές, οπότε και θα ανακοινωθεί η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν να υποχωρούν.

Αν και φαινομενικά επικρατεί μια ηρεμία στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, οι πάροχοι έχουν «πάρει τα όπλα» με στόχο την ενίσχυση των θέσεων τους, ενώ αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι αυτοί που ανήκουν σε καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους αποκτούν προβάδισμα.

Στις 2 Αυγούστου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το ακριβές πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων είναι ο φόρος που θα πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας με φυσικό αέριο και η οικονομική βοήθεια που θα παρασχεθεί στους καταναλωτές με κυμαινόμενα (πράσινο και κίτρινο) τιμολόγια.

Μια μέρα νωρίτερα, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως συμβαίνει κάθε μήνα την πρώτη του μηνός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα ποσά που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την επιδότηση θα είναι μικρότερα απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί (περίπου στα 80-100 εκατ ευρώ) και θα κυμαίνονται κάπου στα 30-40 εκατ. ευρώ.

Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι να διατηρηθούν οι τιμές του ρεύματος στα 15 λεπτά ανά kWh σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κυρίαρχος προμηθευτής, η ΔΕΗ, συγκράτησε τις τιμές (για καταναλώσεις μέχρι 500 kWh μηνιαίως) στα 13,5 λεπτά μετά από τις εκπτώσεις που παρείχε.

Νέες ισορροπίες

Η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα ισορροπία. Από πολλούς κρίνεται ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν μάλλον υπερβολική με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, παρά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών συνέβαλε στην μείωση της ζήτησης και κατ' επέκταση στη μείωση των τιμών.

Στη χονδρική αγορά ενέργειας δεν προκύπτουν οι ακραίες τιμές που έφταναν μέχρι και τα 850 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, και οι ημερήσιες τιμές κινούνται σε ένα πιο «κανονικό» επίπεδο των 100 ευρώ/MWh.

Για σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς σημείωσε άνοδο κατά 31% και διαμορφώνεται στα 106.02 ευρώ/MWh σε σχέση με χθες όταν βρέθηκε στα 80,95 ευρώ/MWh.

«Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία μεγάλη αυτοσυγκράτηση των παρόχων όσον αφορά τις τιμές και παρατηρείται και μία τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, καθώς έχει πέσει η τιμή της χονδρικής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει εξαιρετικά εκτεθειμένο σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ευρώπη.

Οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει πάλι τις επόμενες ημέρες πράγμα που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η ζήτηση λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών.

Η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική για τον Ιούλιο έως σήμερα ανέρχεται στα 138,39 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με την τιμή του Ιουνίου που ήταν 98,89 ευρώ/MW.

Οι καθετοποιημένοι και οι υπόλοιποι

Σε μια αγορά όπου σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, οι καθετοποιημένοι παίκτες (ΔΕΗ, Metlen, Elpedison, Ήρων) κάνουν επίδειξη ισχύος.

Με όπλο το αυξημένο περιθώριο κέρδους έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς και να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους 8 προμηθευτές της αγοράς (12 είναι στο σύνολο) απορροφώντας μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων σε μια κίνηση που προσφέρει μήνυμα σταθερότητας στους πελάτες τους.

Μέσα στην θερινή περίοδο, η ΔΕΗ έχει κάνει τη διαφορά. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο απορρόφησε μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει. Τώρα είναι η σειρά της Protergia, που ανήκει στη Metlen.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι διατηρεί για τον μήνα Αύγουστο αμετάβλητες τις τελικές τιμές της στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο, για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, απορροφώντας τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς.

Σε περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, τονίζει η εταιρεία, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές.

Αν και ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι οξύτατος, δύσκολα μπορούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές να ανταγωνιστούν τους καθετοποιημένους παρόχους σε θέματα τιμής, καθώς λειτουργούν με στενότερα περιθώρια κέρδους. Όμως οι μάχες εξακολουθούν να γίνονται.

Η Ζενίθ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την Έκθεση Λιανικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2023 που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση πελατολογίου το 2023, διατηρώντας παράλληλα τις «χαμηλότερες μέσες τιμές κιλοβατώρας στην Ελληνική αγορά ενέργειας».

Πρόκειται ωστόσο για ένα ένα παιχνίδι όπου εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα αντέξουν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι πάροχοι που ήδη αναζητούν συνεργασίες με ανταγωνιστή ώστε να επιβιώσουν, με ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις να αναμένονται σύντομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μεγάλη πτώση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Νοέμβριο

Κατά 23% υποχωρεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. Αν δεν έχουμε μεγάλη αύξηση τις επόμενες μέρες, η τιμή ανά κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κερδίζουμε μέχρι και 35% στο ρεύμα με τα πορτοκαλί τιμολόγια

Έτοιμη η Ρυθμιστική Αρχή για την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων, που με τη χρήση έξυπνων μετρητών θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να εξοικονομούν μεγάλα ποσά από τους μηνιαίους λογαριασμούς.