ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Mea culpa» Π. Κρούγκμαν για το Grexit: Έπεσα έξω για την Ελλάδα

O Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης αναγνώρισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη ενώ δήλωσε ότι εξεπλάγη από την υπομονή των πολιτών με όσα πέρασαν στην κρίση.

Ως τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City της Νέας ΥόρκηςΠολ Κρούγκμαν, ο οποίος στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα είχε υποστηρίξει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε συνέντευξη στο Economist Impact SE Europe Events, στο περιθώριο του 28th Annual Government Roundtable που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι σημείωσε ότι «Η υπόθεση της ελληνικής εξόδου ήταν στο μυαλό μου αρκετά ισχυρή. Πρέπει να παραδεχτώ ότι εξεπλάγην με το τι ήταν διατεθειμένη να υποφέρει η ελληνική κοινή γνώμη. Πολλά χρόνια ακραίας ταλαιπωρίας, η οποία δεν ήταν απαραίτητη, αν και σκληρή. Βέβαια η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη. Σήμερα πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερα ελληνικό πρόβλημα.».

Η εκ των υστέρων παραδοχή των μεγάλων τεχνικών δυσκολιών ενός Grexit από τον κ. Κρούγκμαν αποτελεί αναγνώριση λάθους. Υπενθυμίζεται ότι φωνές σαν του καθηγητή έδωσαν ώθηση τότε στην επιχειρηματολογία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την διόγκωση του λαϊκισμού και των ακραίων φωνών. 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Για το Grexit: ‘Η υπόθεση της ελληνικής εξόδου ήταν στο μυαλό μου αρκετά ισχυρή. Πρέπει να παραδεχτώ ότι εξεπλάγην με το τι ήταν διατεθειμένη να υποφέρει η ελληνική κοινή γνώμη. Πολλά χρόνια ακραίας ταλαιπωρίας, η οποία δεν ήταν απαραίτητη, αν και σκληρή. Βέβαια η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη. Σήμερα πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερα ελληνικό πρόβλημα.’
  • Για τη νομισματική πολιτική: ‘Αν έπαιρνα εγώ την απόφαση, θα είχα ήδη «κόψει» τα επιτόκια και σίγουρα θα το έκανα τον επόμενο μήνα. Πιθανώς δεν θα το κάνουν στη Fed, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια καλή υπόθεση για να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.
  • Για το αμερικανικό δολάριο: ‘Στον βαθμό που η πολιτική θα επηρεάσει το ζήτημα, νομίζω ότι το ερώτημα είναι απλώς ποιος θα είναι λιγότερο υπεύθυνος μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ.
  • Για την υποψηφιότητα Μπάιντεν: ‘Νομίζω ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη και, στην πραγματικότητα, έχω πολύ καλύτερη γνώμη για την αντιπρόεδρο Χάρις απ’ ό,τι πολλοί άνθρωποι. Αλλά εξαρτάται από τον Μπάιντεν. Οι απειλές για τη δημοκρατία είναι πάντως δεδομένες όποιος και αν θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.
  • Για την οικονομική πολιτική Τραμπ: ‘Στην πρώτη του θητεία, δεν έκανε μεγάλη ζημιά. Εφάρμοσε κάποιους δασμούς που δεν ήταν τόσο μεγάλοι. Και οι μειώσεις φόρων ήταν δημοσιονομική τόνωση, δεν είναι τόσο κακό πράγμα. Όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τώρα θα είναι πολύ, πολύ πιο ριζοσπαστικός στις πολιτικές του και θα εφαρμόσει μεγάλες οριζόντιες αυξήσεις δασμών. Μιλάει για αντικατάσταση των φόρων εισοδήματος με δασμολογικά έσοδα, κάτι που είναι μεταξύ άλλων μαθηματικά αδύνατο.
  • Για την Κίνα: ‘Το κινεζικό οικονομικό μοντέλο είναι σαφώς μη βιώσιμο εδώ και αρκετό καιρό. Και ξέρετε τι κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα που αποτυγχάνουν στην οικονομική διαχείριση για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα νησιά Φόκλαντ. Και υπάρχει ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Κίνας για το οποίο ανησυχούμε πολύ.
  • Για το αμερικανικό χρέος: ‘Γενικώς, το επίπεδο του χρέους δεν έχει μεγάλη σημασία, σε αντίθεση με τα ελλείμματα. Το χρέος στις ΗΠΑ δεν θα έλεγα ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν είναι στα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα. Ούτε καν στα δέκα μεγαλύτερα.
  • Για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος: ‘Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε πραγματικά. Το γενικότερο μάθημα από το 2008 ήταν ότι αυτό που νομίζεις ότι ξέρεις σε κερδίζει. Υπάρχει κάτι ανάλογο εκεί έξω τώρα; Πολύ πιθανόν.
  • Για την οικονομία και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ: ‘Οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η πολιτεία τους τα πηγαίνει καλά. Απλώς πιστεύουν ότι η εθνική οικονομία τα πηγαίνει άσχημα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά θέμα αφήγησης.’

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

«Κλείνει μια εκκρεμότητα 12ετίας. Σήμερα γίνεται ένα βήμα μπροστά. Μια παρέμβαση περισσότερο σφαιρική και αποτελεσματική» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης.
Evvagelos Mytililnaios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Μυτιληναίος: Υπεραντίδραση της κυβέρνησης ο φόρος στο φυσικό αέριο

O διευθύνων σύμβουλος της METLEN δήλωσε αισιόδοξος για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους και άνετη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ..
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασκευή νέων, υψηλών προδιαγραφών δικτύων και αγωγών από την ΕΥΔΑΠ

Τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Αττική αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΥΔΑΠ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών της αστικής ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ

Σε εκτενή συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας από την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη μεγάλη οικονομική κρίση.