Αργούν τα οφέλη για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων στη χώρα μας καθώς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το 2025 για να δουν τις δόσεις των δανείων να μειώνονται, ακολουθώντας την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες έχουν «παγώσει» κάθε αύξηση επιτοκίου πέραν του 2,80% απορροφώντας τις αυξήσεις που ακολούθησαν και που έφεραν τα επιτόκια του ευρώ κοντά στο 4%. Αν οι τράπεζες δεν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις επιτοκίων που ακολούθησαν οι επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες στεγαστικών θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Έτσι η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο δεν είχε επίδραση στη μηνιαία δόση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για κόστος χρήματος που ήδη είχαν απορροφήσει οι τράπεζες.
Τραπεζικό στέλεχος, μιλώντας στο BD, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα μειώσεις στις δόσεις που πληρώνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι και τα περισσότερα στην αγορά, με μερίδιο της τάξεως του 90%. Σημειώνει πάντως ότι τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να φαίνονται και στους Έλληνες δανειολήπτες τα οφέλη.
«Όσοι έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, πράγματι είδαν τις δόσεις τους να ανεβαίνουν πολύ καθώς από το 2% που πλήρωναν για παράδειγμα όταν το Euribor ήταν αρνητικό, έφτασαν να πληρώνουν έως και 5% όταν αυτό έφτασε στο 2,8%».
Υπογραμμίζει επίσης ότι η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς το Euribor πλησίασε το 4%, αλλά οι τράπεζες προχώρησαν από τον Μάιο του 2023 στο «πάγωμα» των επιτοκίων, απορροφώντας τις περαιτέρω αυξήσεις.
Το Euribor είναι η βάση υπολογισμού των επιτοκίων στα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Είναι το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) μπορούν να αποκτούν κεφάλαια μέσω της διατραπεζικής αγοράς χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων.
Σήμερα, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25%, το Euribor 3μηνου είναι στο 3,7% και του μήνα στο 3,6%. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2022 το Euribor 12μηνου ήταν στο 0,939%, και ξεπέρασε το 4% τον Ιούνιο του 2023.
Παραμένει υψηλό το euribor
Περίοδος | Επιτόκιο |
Euribor 1 week | 3,610% |
Euribor 1 month | 3,625% |
Euribor 3 months | 3,664% |
Euribor 6 months | 3,662% |
Euribor 12 months | 3,564% |
Όπως επισημαίνει η τραπεζική πηγή, οι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν να μειώνεται το ύψος των δόσεών τους, όταν το euribor υποχωρήσει κάτω από το 2,80%. Σε αυτό το επίπεδο του Euribor οι τράπεζες είχαν «παγώσει» τα επιτόκια από τον Μάιο του 2023.
Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο το μέτρο αυτό παρατάθηκε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2025, με την τραπεζική αγορά να μην μπορεί να απαντήσει ακόμα αν θα συνεχιστεί περαιτέρω. Το πάγωμα αφορά τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου βάσει του Εuribor αλλά και βάσει του Libor (ξένο νόμισμα, όπως δάνεια σε ελβετικό φράγκο).
Η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, κατά 25 μονάδες βάσης, και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν άλλες δύο αντίστοιχες μειώσεις επιτοκίων, που κατεβάσουν το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) στο 2,75%. Ακόμη και με αυτές τις μειώσεις, όμως, το Euribor δεν αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 2,80%, ώστε να αρχίσουν να μειώνονται και τα επιτόκια στα ελληνικά στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου. Για να γίνει αυτό, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλες δύο μειώσεις από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2025.
Οι τράπεζες εξετάζουν πλέον την επόμενη ημέρα στη στεγαστική πίστη, καθώς οι δανειολήπτες στρέφονται πλέον όλο και περισσότερο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο που έχει υποχωρήσει πλέον στο 4,20%, με στελέχη του κλάδου να αναφέρουν πως «το 90% των νέων στεγαστικών δανείων που δίνονται πλέον είναι με σταθερό επιτόκιο».
Ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί πλέον στα στεγαστικά προγράμματα για νέους που στόχο έχουν να αναθερμάνουν την αγορά, και τις τράπεζες να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους στεγαστικά δάνεια με χαμηλά εισαγωγικά επιτόκια, απαιτώντας χαμηλότερη συμμετοχή από τον δανειολήπτη.