Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2019 για τους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς επετεύχθη εκτίναξη εξαγωγών που αντιστοιχεί στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 12ετίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος, το 2019 οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας σημείωσαν αύξηση 30,4%, με την συνολική αξία τους να αγγίζει τα 1,91 δισ. ευρώ, έναντι 1,46 δισ. ευρώ το 2018. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 918 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 33%, οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας σε 421 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 10,6% και οι εξαγωγές βαμβακιού σε 571 εκατ. ευρώ (+45%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 89% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 70% του συνόλου προϊόντων της αλυσίδας να έχει αφετηρία την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αποτελούν το επιστέγασμα της εξαιρετικά θετικής τελευταίας τριετίας, κατά την οποία οι εξαγωγές βρέθηκαν σε ανοδική τροχιά διαδοχικά από το 2015 και μετά, καταγράφοντας άνοδο 4,7% το 2016, 10% το 2017 και 5,1% το 2018.
Εξίσου θετική είναι και η πορεία των εισαγωγών, με την συνολική αξία της αλυσίδας ένδυσης - κλωστ/γίας να ενισχύεται κατά 20,9% στα 2,98 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικότερα τις εισαγωγές ενδυμάτων να αυξάνονται κατά 25%. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει ειδικότερα ο διπλασιασμός των εισαγωγών ρούχων από την Κίνα, ο οποίος παρατηρήθηκε από τον Απρίλιο και μετά και που φαίνεται ότι συνδέεται με τον τριπλασιασμό των εξαγωγών προς την γειτονική Ιταλία. Το στοιχείο αυτό, που πιθανώς συνδέεται με την δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης την τρέχουσα περίοδο ώστε να διαπιστωθεί έαν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο.
Τέλος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕΕ, κ. Θ. Ασλανίδη, το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα δεν έχει καμία επίδραση στην λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν ενδύματα στην ασιατική χώρα, καθώς οι παραλαβές για την ερχόμενη σεζόν είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πριν την την επιδημία. Επιπλέον, καθώς η κανονικότητα επιστρέφει σιγά-σιγά στην Κίνα, με αρκετά εργοστάσια να έχουν ήδη ξανατεθεί σε λειτουργία, τα μέλη του ΣΕΠΕΕ δεν αναμένουν καμία αναστάτωση στην εφοδιαστική τους αλυσίδα τους επόμενους μήνες.