Επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στα αιολικά πάρκα της χώρας το πρώτο εξάμηνο, ενώ εκτιμάται ότι ακόμα 970 MW νέων αιολικών έργων θα εισέλθουν στο σύστημα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, παρά τους φόβους για υπερθέρμανση του κλάδου.
Η αύξηση των ΑΠΕ εντάσσεται στους μακροχρόνιους στόχους της χώρας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Ωστόσο πολλοί κάνουν λόγο για ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό επενδύσεων που έχουν μπει στο δίκτυο το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας σε αρνητικές τιμές και περικοπές ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Όπως προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), συνδέθηκαν το πρώτο εξάμηνο στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.
«Κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περί τα 970 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας», υπογραμμίζει σε δελτίο της.
Το προηγούμενο έτος, 2023, αποτέλεσε το δεύτερο -μετά το 2019- καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις. Το πλήθος των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023, συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού αύξησης στις αρχές του 2024.
Οι παίκτες
Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες κατατάσσονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1034 MW (19,4% μερίδιο αγοράς), η ΜORE της Motor Oil με 766 MW (14,4%), η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,7%), η Principia με 368 MW (6,9%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%).
Σημειώνεται ότι η πρώτη πεντάδα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση την ΔΕΗ Ανανεώσιμες που ανέβηκε από την όγδοη θέση πέρυσι.
Οι αποδόσεις
Υπενθυμίζεται ότι τα αιολικά πάρκα συχνά παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση το καλοκαίρι, όπως παρατηρείται φέτος στην χώρα εν μέσω καυσώνων. Όμως σημαντική βελτίωση στην απόδοση τους αναμένεται από τις μπαταρίες και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το ΥΠΕΝ.
Σε δηλώσεις του σε συνέδριο πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο χαμηλό κόστος των ΑΠΕ και ότι «οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές πράσινης ενέργειας».
«Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο», ανέφερε ο υπουργός.
Οι περιοχές
Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 2.314 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).
Κατά το Α' εξάμηνο του 2024 εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μόνο σε έξι περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου.