Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επιμένει να τοποθετεί τις αποταμιεύσεις στις καταθέσεις, σε σχέση με το μέσο νοικοκυριό στην ευρωζώνη που έχει στραφεί πλέον σε εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος, σε εκδήλωση της τράπεζας για την αποταμίευση στην Ελλάδα, η σύνθεση της αποταμίευσης του μέσου νοικοκυριού ήταν για το 2018: 54,3% καταθέσεις, 23,9% μετοχές, 10,3% μετρητά, 4,5% συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά, άλλες απαιτήσεις 3,2%, επενδυτικά κεφάλια 2,6% και λοιπά χρεόγραφα 1,3%.
Αντίστοιχα, στην ευρωζώνη οι καταθέσεις υποχωρούν στο 31%, 25 μονάδες χαμηλότερα από την Ελλάδα, οι μετοχές ανεβαίνουν στο 31,6% και τα συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά εκτοξεύονται στο 34%, ενώ και τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ένα αξιόλογο ποσοστό 8%.
Καθώς τα μηδενικά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια θα κυριαρχήσουν στην ευρωζώνη για πολλά χρόνια, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, τα νοικοκυριά και στην Ελλάδα έχουν αρχίζει να αναζητούν νέες εναλλακτικές λύσεις. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη ο προβληματισμό αυτός των πολιτών «αποτυπώνεται» στα τραπεζικά καταστήματα και στο ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για τις προτάσεις των τραπεζών.
Τα γνωστά μας αμοιβαία κεφάλαια είναι μία από τις βασικές εναλλακτικές λύσεις που θα κυριαρχήσουν. Με ένα λελογισμένο ρίσκο, καλές συμβουλευτικές υπηρεσίες και καλές υπηρεσίες διαχείρισης οι τραπεζίτες «υπόσχονται» ότι είναι μια εναλλακτική λύση που δίνει κάποια διέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, που προσέγγιζαν ακόμη και το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Αποδόσεις τέτοιες, στη σημερινή εποχή σε προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν απλά όμορφες αναμνήσεις.
Αναφορικά με την προμήθεια για τη διατήρηση καταθέσεων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις ούτε στον σχεδιασμού τους. Στο μέλλον βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.