ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
emporio, eshop, e-commerce
Φώτο: Shutterstock

To 94% των χρηστών Ίντερνετ στην Ελλάδα κάνουν ηλεκτρονικές αγορές μηνιαίως

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2023 για την Ελλάδα, της Nexi, σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (49%) προτιμούν να κάνουν αγορές από εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το 94% των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Kantar Sifo για λογαριασμό του ομίλου Nexi. Τα ευρήματα σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις δαπάνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εμφανή προτίμηση στα φυσικά αγαθά: περίπου το 50% των συνολικών δαπανών αφιερώνεται στην επίπλωση των σπιτιών, στην αγορά ρούχων, παπουτσιών και ειδών διατροφής, συνολικού ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπόλοιπες δαπάνες κατανέμονται σε 19% για υπηρεσίες και 31% για ταξίδια, με το 56% να πραγματοποιεί πληρωμές με κάρτα.

Επιπλέον, η Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2023 για την Ελλάδα, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (49%) προτιμούν να κάνουν αγορές από εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό: η τιμή αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας (72%), σε συνδυασμό με τις προνομιακές επιλογές παράδοσης (39%) και την προτίμηση για την υποστήριξη μικρών/τοπικών επιχειρήσεων (30%). Η τελευταία τάση έχει γίνει ακόμη πιο έντονη με τη συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μια ισορροπία ανάμεσα στην ευκολία που προσφέρουν οι παγκόσμιες αγορές και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τις τοπικές, προσφέροντας ατελείωτες ευκαιρίες για την προώθηση του τοπικού εμπορίου.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διεξήχθη σε διάφορες αγορές όπου ο Όμιλος Nexi Group έχει ισχυρή παρουσία, όπως η περιοχή των Βόρειων Χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), η περιοχή DACH (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) και η περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας και της Ελλάδας). Για την Ελλάδα, συμμετείχαν 1.528 χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 18 έως 79 ετών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τις τάσεις των καταναλωτών.

Για τη Nexi, η καλύτερη κατανόηση των αναδυόμενων τάσεων στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη των εμπόρων συνδυαστικά με τις καινοτόμες λύσεις που σχεδιάζει και προσφέρει. Στόχος της είναι να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους την απαραίτητη γνώση που θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην εποχή της  ψηφιακής μετάβασης.

Συνδυαστικά με την πολύτιμη γνώση που προσφέρει μέσω ερευνητικών εργαλείων και αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Nexi Ελλάδος προωθεί τη Nexi XPay, τη νέα πύλη πληρωμών που αξιοποιεί τις λύσεις υψηλής τεχνολογίας του Ομίλου, για να προσφέρει πλήθος online πληρωμών και τη δυνατότητα αποδοχής πληρωμών από κάρτες έως ψηφιακά πορτοφόλια, μέσα από την ενσωμάτωση σύγχρονων υποδομών όπως το One Click Payment και το 3D Secure. 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι το e-commerce αποτελεί ήδη έναν ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος Παπαδόγλου, Deputy CEO  της Nexi Ελλάδος. «Βρισκόμενοι διαχρονικά στο πλευρό των εμπόρων, στη Nexi επιδιώκουμε συστηματικά να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν περισσότερο τις τάσεις της αγοράς, παρέχοντάς τους παράλληλα αποτελεσματικές λύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ίδιας της χώρας».

Η Nexi, αφοσιωμένη στο όραμά της για έναν κόσμο χωρίς μετρητά, πρωταγωνιστεί στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα. Με γνώμονα τις εξειδικευμένες ανάγκες επιχειρήσεων και καταναλωτών, στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση της εμπειρίας που προσφέρει στους πελάτες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα Temu και Shein
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι «φτωχοί» Έλληνες «κολλάνε» σε Temu, Shein, Trendyol, AliExpress

Με αγοραστική δύναμη στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, οι καταναλωτές επιλέγουν χαμηλές τιμές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρώπης, που πλέον αποτελούν βασικό κομμάτι της online καταναλωτικής συμπεριφοράς, παρά τους κινδύνους και τις αμφιβολίες.
Ηλεκτρονικό εμπόριο Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ στους δέκα Έλληνες αγοράζουν online από χώρες εκτός ΕΕ

Ο ΣΕΛΠΕ δημοσιοποίησε έρευνα της NielsenIQ, που καταγράφει πρώτη φορά το εύρος, τα κίνητρα και τις συνήθειες στη χρήση ασιατικών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου από Έλληνες, δείχνοντας πολύ υψηλή διείσδυση στη χώρα.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας στη Shein μετά από δικαστική απόφαση

Δικαστήριο στο Παρίσι υποχρεώνει τη Shein να εφαρμόζει αυστηρή επαλήθευση ηλικίας για προϊόντα ενηλίκων, επιβάλλοντας πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά παράβαση, ενώ απέρριψε αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της πλατφόρμας.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Κενά στην προστασία καταναλωτών και αθέμιτες πρακτικές στην ΕΕ

Την ανάγκη αυστηρότερης εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ενίσχυσης των ελέγχων απέναντι σε επικίνδυνα προϊόντα και αθέμιτες πρακτικές ανέδειξε ο Δημήτρης Τσιόδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συσκευή IRIS σε χέρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IRIS: 120 εκατ. συναλλαγές - 11 δισ. ευρώ και πρωτιά για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καθολική αποδοχή άμεσων πληρωμών σε όλα τα σημεία πώλησης, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ. Το έργο «IRIS Παντού» προσφέρει πληρωμές Account to Account σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.