ΓΔ: 2275.91 0.10% Τζίρος: 116.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:01
Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος ΟΕΕ
Φώτο: Οικονομικό Επιμελητήριο

Κόλλιας: Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Την ανάγκη η Πολιτεία να έχει ένα πλαίσιο άμεσης παρέμβασης, με στόχο την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς και για την άμεση ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Κόλλιας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση καλύπτει αυτή την ανάγκη και κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

«Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιδιώκεται η ανάπτυξη και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση του πλαισίου για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η ενδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών κρατικής αρωγής, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Άλλωστε, οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν εκτροχιασμό του Κρατικού Προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το επιμελητήριο θεωρεί σημαντικές και τις διατάξεις, που αφορούν στη στεγαστική συνδρομή, αλλά και τη διαδικασία κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά από μία φυσική καταστροφή.

Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, μετά την ανάθεση από τον κ. Τριαντόπουλο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθηγητής Παν. Πατρών: Τα ακραία φαινόμενα σχετίζονται με κλιματική αλλαγή

Ο καθηγητής Αθ. Αργυρίου τονίζει ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως οι ξαφνικές βροχές, σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, ενώ η ανατολική Μεσόγειος επηρεάζεται έντονα και αναμένονται συχνότερα ακραία φαινόμενα στο μέλλον.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Έως 31/3 οι αιτήσεις για άδεια εισαγωγέων CBAM

Η ΑΑΔΕ εντείνει τις δράσεις της ως Εθνική Αρχή για τον ΜΣΠΑ, αυξάνοντας τους αδειοδοτημένους διασαφιστές και διασφαλίζοντας ετοιμότητα στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μηχανισμού που μειώνει εκπομπές αερίων στα εισαγόμενα προϊόντα.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων με ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Λάρισας και του Κέντρου Νεότητας Άνω Λιοσίων, συνολικού κόστους 3,43 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση.
Κωνσταντίνος Τασούλας γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Παρουσιάστηκαν δράσεις για βιοποικιλότητα και αναβάθμιση στον Γράμμο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλας, ενημερώθηκε για τις δράσεις αναβάθμισης του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, έργα βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και τον Κόκκινο Κατάλογο ειδών, συγχαίροντας για τις προσπάθειες προστασίας της φύσης.
Υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε από ΙΕΑ έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αφήσει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και να επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, απειλώντας με αποχώρηση των ΗΠΑ αν δεν γίνουν αλλαγές.