ΓΔ: 2099.08 0.57% Τζίρος: 190.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:39
Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος ΟΕΕ
Φώτο: Οικονομικό Επιμελητήριο

Κόλλιας: Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Την ανάγκη η Πολιτεία να έχει ένα πλαίσιο άμεσης παρέμβασης, με στόχο την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς και για την άμεση ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Κόλλιας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση καλύπτει αυτή την ανάγκη και κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

«Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιδιώκεται η ανάπτυξη και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση του πλαισίου για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η ενδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών κρατικής αρωγής, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Άλλωστε, οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν εκτροχιασμό του Κρατικού Προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το επιμελητήριο θεωρεί σημαντικές και τις διατάξεις, που αφορούν στη στεγαστική συνδρομή, αλλά και τη διαδικασία κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά από μία φυσική καταστροφή.

Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, μετά την ανάθεση από τον κ. Τριαντόπουλο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα βουνά θερμαίνονται ταχύτερα από τις πεδιάδες με σοβαρές συνέπειες

Παγκόσμια ανασκόπηση αποκαλύπτει ότι τα βουνά θερμαίνονται 0,21°C/αιώνα ταχύτερα, με μείωση χιονοπτώσεων και απρόβλεπτες βροχές, επηρεάζοντας πάνω από ένα δισ. ανθρώπους που εξαρτώνται από τα ορεινά οικοσυστήματα.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Εκτός COP30 η προστασία κλίματος και δασών και φέτος

Η COP30 στη Βραζιλία έκλεισε χωρίς δεσμεύσεις για τερματισμό της αποψίλωσης δασών και της καύσης ορυκτών καυσίμων, παρά τις πιέσεις 90 χωρών. Δεν υπήρξε και ενίσχυση χρηματοδότησης για το κλίμα, αναφέρει η Greenpeace.
Φύτευση νεαρής πεύκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα των αναδασώσεων

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταγράφει ελλείψεις δεδομένων, χαμηλή απορρόφηση πόρων και περιορισμένη επίβλεψη, επισημαίνοντας ότι οι αναδασώσεις υλοποιούνται λιγότερο από τον αρχικό σχεδιασμό και χωρίς στρατηγικό πλάνο.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

COP30: Συμβιβασμός με χαμηλές φιλοδοξίες, χωρίς έξοδο από ορυκτά καύσιμα

Στη COP30 στην Αμαζονία, οι 200 χώρες συμφώνησαν σε έναν μέτριο συμβιβασμό για την κλιματική δράση, χωρίς σαφές σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα, με τον Λούλα να χαιρετίζει τη συμφωνία ως νίκη της επιστήμης και της συνεργασίας.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα πνίγεται από φυσικές καταστροφές και κυβερνητικές αποτυχίες

Η χώρα δοκιμάζεται ξανά από πλημμύρες και κυβερνητική αδυναμία, τονίζουν οι Ανδρέας Πουλάς και Μιχάλης Χάλαρης σε κοινή ανακοίνωση για τα ακραία φαινόμενα σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Δυτική Ελλάδα.