Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική μετά από την εξέταση των δεδομένων που θα έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Απέφυγε να πει ότι έχει αρχίσει ένα κύκλος μείωσης των επιτοκίων, σημειώνοντας με έμφαση ότι στην περαιτέρω πορεία θα υπάρξουν αναταράξεις.
Η Κρ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση μείωσης των επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, υποστήριξε ότι «η πεποίθηση για αποκλιμάκωση των τιμών το επόμενο διάστημα είναι πλέον πιο ισχυρή», ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που τάχθηκε κατά της σημερινής απόφασης για μείωση.
Προσέθεσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει τρία βασικά στοιχεία προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της:
- Τις προοπτικές του πληθωρισμού.
- Τον υποκείμενο πληθωρισμό και
- Τη δυναμική «μεταβίβασης» της νομισματικής πολιτικής.
Όσο για τις εκτιμήσεις των αγορών ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις εντός του 2024, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι αγορές κάνουν τη δική τους δουλειά και εμείς τη δική μας».
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση και αναφερόμενη στην πορεία του πληθωρισμού υποστήριξε ότι «από τη συνεδρίασή μας τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες. Η νομισματική πολιτική διατήρησε τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Με την αποδυνάμωση της ζήτησης και τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένων, αυτό συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, παρά την πρόοδο των τελευταίων τριμήνων, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, καθώς η αύξηση των μισθών είναι αυξημένη, και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%».
Εξετάζοντας τις προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού, σημείωσε ότι αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, μεταξύ άλλων λόγω των επιδράσεων βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια. Στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, της εξέλιξης των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής μας πολιτικής και της εξασθένησης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας. Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, με τις περισσότερες να διαμορφώνονται γύρω στο 2%.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί και οι βελτιωμένοι όροι εμπορίου ωθούν τα πραγματικά εισοδήματα προς τα πάνω. Οι ισχυρότερες εξαγωγές αναμένεται επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις και να πλήξουν την ανάπτυξη, εκτίμησε ότι αυτοί προέρχονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.