ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» σε έργα Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης που καθυστερούν

Στα 60 ανέρχονται τα έργα που απομένουν για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξιολόγηση για να αποφασιστεί ποια δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Υπολογίζεται ότι το 80% με 85% των έργων θα ολοκληρωθούν.

Σπριντ για να προλάβει την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2026, έχει αρχίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι ορισμένα έργα δεν θα φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του πίνακα των ψηφιακών έργων, με στόχο να προκηρυχθούν όσα έργα θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Όπως τονίστηκε χθες, τελικά υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 80-85% των ψηφιακών έργων που βρίσκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Έτος κλειδί θα αποτελέσει το 2025, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, που σημείωσε ότι «πρέπει να τρέξουμε μέχρι το 2025 που είναι το μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης», με τα περισσότερα έργα και δράσεις να αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά. Ωστόσο ο υπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα ψηφιοποίησης, σημειώνοντας πως «είναι πολύ μεγάλα έργα και έχουν μεγάλο χρόνο ολοκλήρωσης».  

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Στ. Ασθενίδης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, τονίζοντας πάντως πως αν και δεν θα ολοκληρωθεί το 100% των έργων «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο έργο που να λέει κάποιος με σιγουριά πως θα μείνει εκτός». Ανέφερε πως «επιταχύνουμε για την προκήρυξη περίπου 60 έργων ύψους 300 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες». 

Επισήμανε πάντως ότι «έργο το οποίο είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν προχωράει η ωρίμανσή του δεν θα επαναπροκηρυχθεί μετά από 6 μήνες γιατί δεν θα προλάβει να υλοποιηθεί. Υπάρχει περίπτωση κάποια έργα να μην γίνουν. Και κάποια να μην βγουν καν σε διαγωνισμό». 

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια κονδύλια να μείνουν αναξιοποίητα, σημειώνοντας ότι «θα δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο ποια έργα δεν βγαίνουν χρονικά και να μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία». Σημείωσε πάντως ότι η ΚτΠ συνεργάζεται για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με περίπου 65 ανάδοχους και σχεδόν 120 εταιρείες που έχουν συστήσει κοινοπραξίες.   

Μεταξύ των σημαντικών έργων ψηφιοποίησης που αναμένεται να ολοκληρωθούν βρίσκονται και πολύ σημαντικά έργα ψηφιοποίησης αρχείων, όπως των δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης, αξίας 78,34 εκατ. ευρώ, του δημοσίου συστήματος Υγείας (95 εκατ. ευρώ), του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο αξίας 187,3 εκατ. ευρώ, αλλά και του αρχείου του υπουργείου Ναυτιλίας αξίας 3,9 εκατ. ευρώ, καθώς το έργο Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους» με προϋπολογισμό 18,87 εκατ. ευρώ

Μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί επίσης το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας ύψους 128,94 εκατ. ευρώ και η ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα 32,25 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο για τις βιομηχανικές πλατφόρμες δεδομένων αξίας 100 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ και του μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων, δυο έργα αξίας 8 εκατ. και 8,21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Τα καμπανάκια για την ολοκλήρωση των ψηφιακών έργων και τον κίνδυνο εκτροχιασμού, ηχούν από την περασμένη χρονιά, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά, με το Δημόσιο και τους αναδόχους να καλούνται να επιταχύνουν τους ρυθμούς, για να μην «μείνουν στον άσσο». Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται και με την υποχρέωση πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2025, αλλιώς, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε με τα έργα του ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής και τα αναξιοποίητα κονδύλια θα χαθούν. 

Πόσα έργα έρχονται ακόμα και η συνεχής επαναξιολόγηση 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΚτΠ Δ. Ασκούνης, η Ψηφιακή Μέριμνα, το Freedom Pass, το Fuel Pass, το Power Pass το Market Pass, το Dentist Pass, το Youth Pass, ο Τουρισμός για όλους, το smart readiness, o ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι προγράμματα που έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από πολίτες και επιχειρήσεις, και όλοι οι δικαιούχοι ικανοποιήθηκαν άμεσα και εύκολα.  

«Έχουμε 11 τέτοιες δράσεις, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,02 δισ. ευρώ» τόνισε. Ακολουθώντας το πρόγραμμά μας, περάσαμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε σε σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της διπλωματίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της γεωργίας, κλπ. Με ένα πλήθος ενεργών προγραμματικών συμβάσεων, προϋπολογισμού 4,95 δισ. ευρώ, με πάνω από 350 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού 2,6 δισ ευρώ, και μεταξύ αυτών μεγάλο αριθμό διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Στ. Ασθενίδης δήλωσε πως «πληρώσαμε περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε αναδόχους και δικαιούχους», σημειώνοντας ότι «διαχειριζόμαστε περίπου 380 έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας». Υπογράμμισε πως η ΚτΠ πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0» με σχεδόν 80 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά εκτόξευσης οι μικροδορυφόροι της Ελλάδας, επένδυση 200 εκατ.

Το πρώτο έργο, αξίας 60 εκατ. ευρώ θα συμβασιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα έργα. Πώς θα αξιοποιηθεί το δίκτυο των μικροδορυφόρων.