Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2025 συγκαταλέγεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD).
Σε έκθεσή της για τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, η EBRD αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 2,3% και θα ενισχυθεί στο 2,6% το επόμενο έτος. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους επισημαίνει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι αδυναμίες βασικές εξαγωγικές αγορές και χώρες στις οποίες στηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός.
Σύμφωνα με την έκθεση μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021 και το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2% το 2023, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%). Οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ της πανδημίας. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στον αποπληθωρισμό το 2023.
Ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας φθάσει σε διψήφια ποσοστά το 2022. Επιπλέον, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας κατά τη διάρκεια του 2023 για τρεις από τους τέσσερις κύριους οίκους αξιολόγησης. Ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 και οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επανενεργοποιείται από το 2024.
Η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να παρουσιάζει ανοδική τάση το πρώτο τρίμηνο του 2024 (56,9 τον Μάρτιο του 2024, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φθάνει σε υψηλό 7 μηνών (108,4 τον Μάρτιο του 2024). Και οι δύο δείκτες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετριάζοντας τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, καθώς και τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.