Σε περίοδο μεγάλης αύξησης των εργασιών και της κερδοφορίας τους έχουν εισέλθει οι εταιρείες του κλάδου Πληροφορικής, που ευνοούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του κράτους, καθώς πλήθος μεγάλων και μικρότερων έργων να βρίσκονται σε εξέλιξη ή να προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια. Τα επιχειρηματικά deals βρίσκονται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη του κλάδου, καθώς οι εταιρείες προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ή αναζητούν στόχους εξαγοράς για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.
Οι εταιρείες πληροφορικής, έχοντας μπροστά τους ένα μαραθώνιο έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, βρίσκονται εν μέσω ενός πυρετού εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς η αγορά προχωράει στην επόμενη πίστα και δημιουργούνται νέοι εθνικοί πρωταθλητές που έχουν βλέψεις και για κινήσεις εκτός συνόρων. Κάτι που προσελκύει και παίκτες από άλλες αγορές οι οποίοι έχουν τη χρηματοοικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τα σχέδια ανάπτυξης τους αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει φέρει η «χρυσή περίοδος» της αγοράς.
Η Epsilon Net και η Entersoft, που αποτέλεσαν και τα δυο πρώτα φετινά deal στον κλάδο, ήταν και οι δυο εταιρείες που υπήρξαν οι πιο δραστήριες την περίοδο 2022-2023 πραγματοποιώντας 11 και 7 deals αντίστοιχα. Παράλληλα, στο επενδυτικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει δυναμικά και το 2024, διάθεση για εξαγορές έχουν εκφράσει η Uni Systems του ομίλου Quest, η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies.
Όπως αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της Optima Bank, την τριετία 2021-2023 υπήρξαν 42 εξαγορές στην εγχώρια αγορά πληροφορικής με τον ρυθμό υλοποίησης συμφωνιών να συνεχίζει να αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι πως 14 συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν το 2023, με τη μέση αξία του deal να αγγίζει περίπου τα 2 εκατ. ευρώ. Σε όρους αποτίμησης, οι συμφωνίες πραγματοποιούνται με δείκτη επιχειρησιακής αξίας προς πωλήσεις (EV/Sales) στο 1,2, επιχειρησιακής αξίας προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) στο 6,2 και με μέσο πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) στο 9.
Οι υψηλές επιδόσεις των εταιρειών το 2023
Η Epsilon Net που βρίσκεται καθ’ οδόν για την έξοδο της από το ΧΑ μετά την δημόσια πρόταση που καταθέτει το σχήμα υπό το αμερικανικό fund General Atlantic, τον βασικό μέτοχο Ι. Μίχο και την Εθνική Τράπεζα για τις μετοχές μειοψηφίας, κατέγραψε αύξηση 24,13% του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να ανέρχονται στα 31,08 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 24,06% ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 21,93 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 19,82%.
Το 2023 υπήρξε ένα ακόμη έτος έντονης δραστηριότητας για την Entersoft καθώς ολοκληρώθηκαν τέσσερις νέες εξαγορές, νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν στην αγορά, επιτεύχθηκε είσοδος σε νέες κάθετες αγορές, και ολοκληρώθηκε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με την συγχώνευση εταιρειών στην Ρουμανία.
Η Entersoft που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο deal του κλάδου για φέτος και βρίσκεται σε διαδικασία να περάσει υπό τον έλεγχο του ομίλου του Π. Γερμανού, Olympia Group σημείωσε 28% αύξηση του τζίρου της που διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 33% στα 12,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 31% έναντι του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 7,72 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 20,41%.
Η συμφωνία μεταξύ της Olympia Group για την εξαγορά του 53,76% της Entersoft έγινε με τιμή πώλησης στα 8 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το deal γίνεται με εκτιμώμενο EV/EBITDA περίπου στις 16 φορές και το τίμημα για το 53,73% των μετοχών εκτιμάται στα επίπεδα των 129 εκατ. ευρώ.
Αιχμή του δόρατος για τον όμιλο Quest που έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ υπήρξαν οι υπηρεσίες Πληροφορικής που σημείωσαν αύξηση του τζίρου πάνω από 21%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως περίπου το 50% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.
Οι Uni Systems, Intelli Solutions, και Team Candi σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις 21,8% και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 25,6%, με τον όμιλο να εκτιμά ότι το 2024 θα υπάρξει ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ και το ανεκτέλεστο από υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.
Το 2023 αποτέλεσε για τον όμιλο Space Hellas το έβδομο συνεχόμενο έτος που κατέγραψε ρεκόρ του κύκλου εργασιών, φτάνοντας τα 148,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 22,72% έναντι του 2022, όπου ήταν 120,6 εκατ. ευρώ.
Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 66,29%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,4 εκατ. έναντι 5,5 εκατ. το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 36,22%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2022.
Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η Perfomance Technologies που ετοιμάζεται για την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να ενισχύεται κατά 37,7% στα 57,72 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36,7%, στα 17,67 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 37,4%, στα 7,15 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 40,4%, στα 6,13 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 23,3%.
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά έκλεισε και ο όμιλος Profile με ενισχυμένα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων με σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, σε ποσοστά που κινούνται στο 20%. Το 2023 ο όμιλος έκλεισε συμφωνίες με 45 οργανισμούς σε 12 διαφορετικές χώρες, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο τζίρος του ομίλου Profile το 2023 ανήλθε σε 30,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20%, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 7,33 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34% στα 5,13 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά όρων ενισχύθηκαν κατά 18% και ανήλθαν στα 3,85 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα αναμορφωμένα EBITDA του ομίλου Profile, χωρίς την επίπτωση έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων γεγονότων (όπως για παράδειγμα η λογιστική απεικόνιση των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών στα στελέχη του ομίλου, η απομείωση goodwill και οι προβλέψεις κατά IFRS-9), ανήλθαν σε 8,48 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 24%. Τα αναμορφωμένα Κέρδη μετά τους Φόρους (εξαιρουμένων των προαναφερθέντων έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων γεγονότων, καθώς και των αποσβέσεων της αποτίμησης άυλων στοιχείων ενεργητικού των εξαγοραζόμενων εταιρειών) ανήλθαν σε 5,45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21%.
Στην Ideal, οι τρεις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Πληροφορική (Byte, ATACOM, Ideal Electronics) κατέγραψαν αύξηση των εσόδων κατά 16% στα 96,1 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να υπογραμμίζει πως η ενίσχυση τω μεγεθών προέρχεται από την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των Οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες/προϊόντα που παρέχουν οι επενδύσεις μας στην Πληροφορική.
Οι εταιρείες της Ideal παρουσίασαν συγκεντρωτικά ενισχυμένα κατά 27% EBITDA στα 12,4 εκατ. ευρώ, αύξηση 24% των κερδών προ φόρων που έφτασαν στα 9,2 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά 27% όπου και ανήλθαν στα 7,1 εκατ. ευρώ.
Ενισχυμένα μεγέθη κατέγραψε και ο όμιλος Real Consulting με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνετα στα 30,26 εκατ. ευρώ, με την κύρια πηγή εσόδων να προέρχεται από Υπηρεσίες, και ακολουθούν οι τομείς των Αδειών Λογισμικού και Συντήρησης.
Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 11,58 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 26%, και τα EBITDA ανήλθαν στα 5,03 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 39%, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 3,97 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 40%, ενώ τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους ιδιοκτήτες της μητρικής ανήλθαν σε 2,87 εκατ. ευρώ.
Η Dotsoft που φέτος μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 115% και έφτασε τα 8,34 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν σε 2,09 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 85% σε σχέση με το 2022. Τα Κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 1,83 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα Κέρδη μετά τους φόρους αυξήθηκαν κατά 104% σε 1,49 εκατ. ευρώ από 729.000 ευρώ.
Η CPI δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα, όμως είχε αναφέρει στην ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ότι ο τζίρος το 2023-2024 αναμένεται να κλείσει πάνω από τα 19,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA γύρω στα 1,1 εκατ. ευρώ. Ενώ το 2025-2026 αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ και να πραγματοποιήσει μια εξαγορά που θα ενισχύσει τον τζίρο της.
Η Q&R επίσης δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αποτελεί μια από τις εταιρείες που έχουν βρεθεί φέτος στο προσκήνιο, με την μετοχή της να καταγράφει ισχυρή άνοδο από την αρχή του έτους. Ο όμιλος που έχει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ψηφιακών έργων που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο έχει προσελκύσει εφοπλιστικά κεφάλαια, με την Σοφία Σωτηράκου να έχει γίνει η βασική μέτοχος έχοντας εξαγοράσει το 32% τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο ο Ηλίας Γκότσης της Eurotankers απέκτησε το 5,01% της εταιρείας.