Ο Φεβρουάριος δεν ήταν ένας καλό μήνας για την αγορά των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Η μεταφορά του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας στον Μάρτιο – ήταν στο διάστημα 16 – 18 Μαρτίου - έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για να καταγράψουν η αξία των πωλήσεων τους και ο όγκος τους αρνητικό πρόσημο. Πάντως, Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η αγορά έχασε μόλις τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Μάρτιος θα δείξει –μέσα στα φετινά πλαίσια βέβαια των «χαμηλών πτήσεων», λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού– ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Circana που αφορά στις επιδόσεις της αγοράς στο πρώτο δίμηνο του έτους, η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Σ΄ αυτό το δίμηνο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 1,708 δισ. ευρώ έναντι 1,712 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ η μέση αύξηση τιμής ανήλθε στο 0,4%. Παράλληλα, τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις διατηρούν οι κατηγορίες των τροφίμων -η αξία τους ανήλθε στα 1,402 δισ. ευρώ έναντι 1,404 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ο τύπος του καταστήματος με την μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης παραμένει ο μικρότερος, δηλαδή έως 400 τ.μ., με ρυθμό αύξησης πωλήσεων 3,5%, ακολουθεί ο τύπος της μεγάλης επιφάνειας, άνω των 2.500 τ.μ. με αύξηση 0,8% και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα καταστήματα από 400 τ.μ. ως και 1.000 τ.μ. με 0,2%, ενώ αντιθέτως ο τύπος του κλασικού σούπερ μάρκετ, από 1.000 τ.μ. ως και 2.500 τ.μ. έχει αρνητική ανάπτυξη κατά 1,8%!
Αναφορικά με τις γεωγραφικές περιοχές, η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη δίνουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με 3% και 2,1% αντίστοιχα, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 1%, ενώ η Αττική και η Κεντρική Ελλάδα έχουν μείωση πωλήσεων 0,6% και 1,5% αντίστοιχα. Η Πελοπόννησος έμεινε στο μηδέν.
Αναφορικά με τις επιδόσεις των μεγάλων κατηγοριών, σύμφωνα με την Circana, η κατηγορία των τροφίμων έχασε σε πωλήσεις το 0,1% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2023, τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς έχασαν το 1,1% και τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού το 0,4%.
Αντιθέτως η πτώση των όγκων πωλήσεων ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η κατηγορία των τροφίμων απώλεσε το 0,8% του όγκου των πωλήσεων της, τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς το 0,5% και τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού το 1,2%. Επίσης τα σνακ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς και τα είδη καθαρισμού σπιτιού, είναι οι τέσσερις από συνολικά 11 κατηγορίες που είχαν θετικό πρόσημο στην αξία των πωλήσεων τους.
Και φυσικά διατηρείται το προβάδισμα στον ρυθμό ανάπτυξης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έναντι των επωνύμων προϊόντων. Έτσι στο πρώτο δίμηνο του έτους τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διατηρούν το μερίδιο του 27% στο σύνολο των πωλήσεων, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης τους ανέρχεται στο 0,9%. Τα επώνυμα προϊόντα κατέχουν το 73% της αγοράς και ο ρυθμός ανάπτυξης του είναι αρνητικός κατά 0,6%. Το 26,2% των πωλήσεων συνεχίζει να πραγματοποιείται με προσφορές.