Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους άνω των 145 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ είναι εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής και δυνητικά διεκδικούνται από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ, χωρίς όμως επιτυχία, όπως καταγράφει η αύξηση των οφειλών.
Τα συνολικά χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 154,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 9,4 δισ. ευρώ και οφειλές ύψους 145,2 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.
Πρόκειται για ένα αδιέξοδο, καθώς παρατηρείται πως η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν πείθονται για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συγχρόνως αδιαφορούν και για τα αναγκαστικά μέτρα, με τα οποία απειλούνται, ως οφειλέτες με αρύθμιστα χρέη.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις της ΑΑΔΕ, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής αποφεύγουν οι μεγαλοοφειλέτες, ενώ πειθαρχούν οι έχοντες μικρά χρέη.
Βέβαια, όπως σημειώνουν επαγγελματικοί φορείς της αγοράς, σήμερα δεν υπάρχει επιλογή για μια βιώσιμη ρύθμιση, καθώς διαθέσιμη είναι μόνο η πάγια ρύθμιση που προσφέρει 24 δόσεις για τα τρέχοντα χρέη και μέχρι 48 δόσεις για τα έκτακτα και ζητούν περισσότερες δόσεις.
Όπως έγραψε το BD, το υπουργείο Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση «ανοίγει» ξανά 5 ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων που λειτούργησαν από το 2014 και μετά, αλλά αφορά μόνο όσους είχαν μπει και για κάποιο λόγο τις έχασαν.
Για νέα ρύθμιση, με περισσότερες δόσεις που θα αφορά και τα νέα χρέη, το υπουργείο Οικονομικών κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά η ηγεσία του προβληματίζεται για τη σταθερή διόγκωση του «χαρτοφυλακίου» των ληξιπρόθεσμων.
Και οι δύο κρατικοί φορείς, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, διεκδικούν την είσπραξη των οφειλών με αναγκαστικά μέτρα που κλιμακώνονται από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ποσών εις χείρας τρίτων, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Τα χρέη προς την Εφορία
Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που διεκδικεί να εισπράξει η ΑΑΔΕ, στο τέλος του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στο ποσό των 106, 995 δισ. ευρώ, ποσό που θα ήταν αισθητά υψηλότερο εάν δεν είχαν διαγραφεί από τα βιβλία του δημοσίου το χρέος του ΟΣΕ ύψους 10,4 δισ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει όμως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από το ποσό των 107 δισ. ευρώ, εντός ρυθμίσεων είναι οφειλές μόλις 4,7 δισ. ευρώ και οι υπόλοιπες, ύψους 102,3 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.
Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (30%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ
Αντίστοιχο είναι και το ποσό των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι ρυθμισμένο όταν η συντριπτική πλειοψηφία είναι εκτός ρυθμίσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 345.743 και το ρυθμισμένο ποσό ανέρχονταν σε 4,68 δισ. ευρώ.
Όταν το σύνολο των οφειλών προς το ΚΕΑΟ, τον ίδιο μήνα ήταν 47,55 δισ. ευρώ, σημαίνει πως εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη ύψους 42,9 δισ. ευρώ.
Αθροιστικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ φτάνουν σε 145,2 δισ. ευρώ.
Επίσης, τόσο για τα χρέη προς την εφορία όσο και για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ προκύπτει πως τα χρέη εκτός ρυθμίσεων είναι συνήθως μεγάλες οφειλές και παλαιές. Αντίθετα μεγαλύτερη προθυμία για ρύθμιση δείχνουν οι μικροοφειλέτες.