Μήνυμα στις αγορές να μην «κλειδώσουν» την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων το 2024, έστειλε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε συνέδριο στη Γερμανία.
Η κα Λαγκάρντ με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αγορών για την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, καθώς υπογράμμισε ότι μέχρι τότε η τράπεζα θα έχει στην κατοχή της πληθώρα δεδομένων που μπορούν να την οδηγήσουν σε μία τέτοια απόφαση.
Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για νέες μειώσεις εντός των επόμενων μηνών, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει ως όρο για τις αποφάσεις τη στήριξή τους στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή της.
Όπως σημείωσε η ΕΚΤ έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια στα οποία βασίζει τις αποφάσεις της:
- Τις προοπτικές του πληθωρισμού.
- Τη δυναμική πίσω από τον δομικό πληθωρισμό και
- Τον τρόπο με τον οποίο «περνά» η νομισματική πολιτική στην πραγματική οικονομία.
Εφόσον, λοιπόν, τα τρία αυτά δεδομένα δείξουν στην τράπεζα ότι έχει περιθώριο να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, τότε θα το πράξει. «Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να λαμβάνονται από συνάντηση σε συνάντηση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται. Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ταχθεί υπέρ τεσσάρων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024, με τις δύο πρώτες εξ αυτών να πραγματοποιούνται πριν από την υποχρεωτική διακοπή του Αυγούστου.
Η κα Λαγκάρντ τόνισε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την πορεία του ρυθμού αύξησης των μισθών, τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας και τον ρυθμό ενίσχυσης της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου «εάν τα στοιχεία αυτά αποκαλύψουν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και με την προϋπόθεση ότι η μετάδοση παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση ανάσχεσης του κύκλου πολιτικής μας και να καταστήσουμε την πολιτική μας λιγότερο περιοριστική», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τους αναλυτές το νέο debate μεταξύ των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ δεν είναι πλέον πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, αλλά πόσες φορές θα πρέπει αυτά να μειωθούν εντός του τρέχοντος έτους, με τον κλασσικό διαχωρισμό «γερακιών» και «περιστεριών» να παραμένει, καθώς οι πρώτοι είναι πολύ πιο απρόθυμοι για γενναίες κινήσεις. Πάντως αυτό που προβληματίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι το timing των μειώσεων. Σε περίπτωση που κινηθούν πολύ γρήγορα κινδυνεύουν να σβήσουν ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από πλευράς τιθάσευσης του πληθωρισμού, ενώ εάν αργήσουν αρκετά μπορεί να πλήξουν σημαντικά την οικονομία. Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων ή τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή που διαθέτει η Fed, καθώς η οικονομία παραμένει σε στενωπό ιδιαίτερα ήπιας ανάπτυξης.