ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με την Τράπεζα της Ελλάδος

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση και συνεργασία της ΤτΕ με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κεντρικών Τραπεζών σε συγκεκριμένους τομείς, ενισχύοντας την τεχνογνωσία των δύο Αρχών. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο εποπτικών Αρχών καλύπτει ζητήματα όπως τα τεστ ανθεκτικότητας, τεχνολογικούς κινδύνους, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση κρίσεων, η εποπτεία των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. 

Η επίσκεψη του Διοικητή Στουρνάρα περιλάμβανε επίσης παραγωγικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια κομβική στιγμή. Όχι μόνο ενισχύει τους ήδη στενούς μας δεσμούς αλλά ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς που είναι σημαντικοί για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι άριστες, και την αντιπροσωπεία της ΤτΕ για την επίσκεψή τους και προσβλέπω στην εποικοδομητική υλοποίηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας καθώς ως εποπτικές Αρχές έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικά κοινά τεχνικά ζητήματα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο και είμαστε πεπεισμένοι πως με τέτοιες εποικοδομητικές προσπάθειες θα τα καταφέρουμε».

Ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρέθηκα μαζί με την Υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι αδελφά ιδρύματα, καθώς στη διαχρονικά στενή τους συνεργασία, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, αντανακλάται και η αδελφική σχέση των δύο λαών.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών και αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας μου με τον Κύπριο ομόλογό μου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο μετέχουμε».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πιθανές αυξήσεις επιτοκίων ΕΚΤ αν επιμείνει ο πληθωρισμός

Ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, ενώ τόνισε πως οι διεθνείς εξελίξεις θα κρίνουν το μέγεθος της αύξησης.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η αστάθεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

Ο Γ. Στουρνάρας προτείνει συντονισμένες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ανανεώσιμες πηγές για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Προκλήσεις για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής σε νέες απαιτήσεις, ψηφιακό μετασχηματισμό και διαχείριση κινδύνων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους κινδύνους για την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας ανάπτυξη, πληθωρισμό και τραπεζικό σύστημα.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετικές προοπτικές

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές, ζητώντας συνέχιση μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση εποπτείας, τραπεζικής ένωσης και εμβάθυνση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Στουρνάρας: Οι διεθνείς εξελίξεις είναι «κλήση αφύπνισης» για την Ευρώπη

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως οι διεθνείς ανατροπές είναι ευκαιρία αφύπνισης για την Ευρώπη, σε συνάντηση με τον Β. Ντομπρόφσκις. Συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές προοπτικές και η σημασία της ενίσχυσης παραγωγικότητας και καινοτομίας.