Οι καταστροφικές για τους αγρότες πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτελούν μια προειδοποίηση ευρύτερα στους αγρότες της Ευρώπης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ που επικεντρώνεται στη λίμνη Κάρλα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καθισμένος σε μια μικρή μηχανοκίνητη βάρκα, ο αγρότης Μπάμπης Ευαγγελινός γλιστράει πάνω από τη γη που κάποτε καλλιεργούσε στον θεσσαλικό κάμπο στην κεντρική Ελλάδα, με τους κοντινούς κορμούς των άκαρπων αμυγδαλιών του βυθισμένους από τα νερά της πλημμύρας.
Το μικρό του οικόπεδο, κοντά στη λίμνη Κάρλα, βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βαμβακοφυτειών, αμυγδαλιών και βοσκοτόπων που καταστράφηκαν από πρωτοφανείς πλημμύρες πέρυσι σε έναν από τους βασικούς σιτοβολώνες της Ελλάδας.
Πέντε μήνες μετά, μεγάλο μέρος της περιοχής - και πολύ ακριβός εξοπλισμός - παραμένει κάτω από το νερό. Ένα αντλιοστάσιο που προορίζεται να σταματήσει τις πλημμύρες βρίσκεται σε μια ρηχή λίμνη. Πελεκάνοι και ερωδιοί, που προηγουμένως δεν ενδιαφέρονταν για την κάποτε ξηρή πεδιάδα, ορμούν πάνω από το κεφάλι.
«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έπρεπε να επιβιβαστώ σε μια βάρκα για να δω τη γη μου», είπε ο Ευαγγελινός καθώς παρασύρθηκε από τα μουσκεμένα δέντρα του. «Έργο μιας ζωής κατεστραμμένο, χαμένο σε τρεις, τέσσερις ημέρες βροχής».
Η κατάσταση έχει τροφοδοτήσει την οργή μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι, όπως πολλοί σε όλη την Ευρώπη, έχουν δει τα μέσα διαβίωσής τους να απειλούνται από το αυξανόμενο κόστος και την κλιματική αλλαγή και έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις που αναμένεται να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Αγρότες από την Ινδία μέχρι τη Γαλλία και την Πολωνία βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, την έλλειψη κυβερνητικής στήριξης και τις χαμηλές τιμές. Χιλιάδες κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη ζητώντας περισσότερη βοήθεια.
Η Ελλάδα έχει επίσης πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πυρκαγιές έπληξαν το βορρά πέρυσι και στη συνέχεια η καταιγίδα Daniel έριξε 18 μήνες βροχής σε τέσσερις ημέρες τον Σεπτέμβριο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα. Προσφέρει επίσης μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες βορειότερα στο μέλλον.
Ο Daniel και μια άλλη καταιγίδα, ο Elias, πλημμύρισαν περίπου 35.000 στρέμματα κοντά στη λίμνη Κάρλα στη θεσσαλική πεδιάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και το 5% του ΑΕΠ. Περίπου 30.000 αγρότες επηρεάστηκαν σε όλη την επαρχία.
Η λίμνη Κάρλα είχε αποξηραθεί τη δεκαετία του 1960 για να αυξηθεί η γεωργική γη και ένα μικρό μέρος της ανακτήθηκε τα τελευταία χρόνια, μόνο για να επιστρέψουν 450-500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατά τη διάρκεια των πλημμυρών. Η περιοχή κοντά στη λίμνη έχει μια μικρή τεχνητή έξοδο και η HVA, μια ολλανδική γεωργική εταιρεία που προσλήφθηκε από την κυβέρνηση για να εκτιμήσει τις ζημιές, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να υποχωρήσει το νερό.
Ο Ευαγγελινός είχε μόλις μαζέψει μια παρτίδα αμυγδάλων ενός τόνου πριν έρθει η βροχή και την ξέπλυνε. Κανονικά θα περίμενε 10 τόνους κατά τη διάρκεια της σεζόν, αξίας περίπου 20.000 ευρώ, αλλά κατάφερε μόνο το 40% αυτού. Τώρα δεν είναι σίγουρος πώς θα πληρώσει για τα πανεπιστημιακά έξοδα των δύο θυγατέρων του. «Είναι πολύ λυπηρό. Επειδή αυτά τα δέντρα που βλέπετε τώρα είναι 20 και 30 ετών, τα μεγαλώνετε από ένα μικρό κλαδί».
Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των αγροτών για το αυξανόμενο κόστος, η κυβέρνηση της Ελλάδας προσέφερε εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και επέκτεινε την έκπτωση φόρου για το ντίζελ. Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση, η οποία στερείται ρευστότητας μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, θα προσφέρει περισσότερα.
Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 150 εκατομμύρια ευρώ (162 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι άλλα 110 εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν τον Ιούλιο.
Πολλοί λένε ότι θέλουν περισσότερα. Αγρότες από κοντά στη λίμνη Κάρλα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα. Ένα τρακτέρ σταθμευμένο στην κεντρική πλατεία έφερε ένα πλακάτ που έγραφε: «Κάρλα. 180.000 στρέμματα κάτω από το νερό», αναφερόμενος σε μέτρηση ξηράς που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. «Θέλουμε τα χωράφια μας πίσω».
Οι τοπικές αρχές πρότειναν να επιταχυνθεί η ανάκαμψη με τη χρήση πλωτών μηχανημάτων για την άντληση του νερού ήδη από τον Απρίλιο σε μια περιοχή, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. «Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν εδώ. Θέλουμε να φύγουν;», είπε.
Μερικοί έχουν ήδη φύγει. Ο Βαγγέλης Περιστερόπουλος, 35 ετών, πατέρας δύο παιδιών, έχασε σχεδόν όλα τα 640 γουρούνια και πρόβατά του στο Στεφανοβίκειο, μια άλλη πόλη κοντά στη λίμνη. Έπιασε δουλειά ως οδηγός φορτηγού στο λιμάνι του Βόλου τον Νοέμβριο για να τα βγάλει πέρα. «Όταν είδαμε την καταστροφή και ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ψάξαμε για άλλη δουλειά επειδή τα έξοδα συνέχισαν να τρέχουν».
Ο Ευαγγελινός μένει στη θέση του προς το παρόν. Λέει ότι μόλις στεγνώσει το έδαφος, οι ειδικοί θα πρέπει να το αναλύσουν και να βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλο για καλλιέργεια. Ελπίζει να ξεριζώσει κατεστραμμένα δέντρα και να φυτέψει νέα. «Αυτό που θέλω είναι να πατήσω το πόδι μου στη λασπώδη γη και να αρχίσω να καλλιεργώ ξανά από την αρχή».