Ως «φυσικό σκαλοπάτι» εισόδου στην ΕΕ χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «λέω στους Ινδούς φίλους ότι είμαστε το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας και είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. «Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό», ανέφερε μιλώντας για την Ινδία σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την ευημερία. «Σήμερα η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη, ηγετικός παίκτης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη και είπε πως είναι κεντρικός στόχος για την Ελλάδα.
Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και αξίες ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις. Επ' αυτού ανέφερε ότι την περίοδο 2015 -2019 ο λαϊκισμός υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα και στη συνέχεια η πολιτική άλλαξε. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ενώ χαρακτηρίζεται ως χώρα της χρονιάς. «Σήμερα είμαι περήφανος που μιλάω σε εσάς για μια διαφορετική Ελλάδα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ινδική οικονομία.
Μίλησε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και για τις ινδικές στην Ελλάδα όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. «Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είναι πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα», υπογράμμισε.