ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
Φωτο: Shutterstock

Σαρωτικοί έλεγχοι σε βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τον Μάρτιο οι διασταυρώσεις

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ θα παραλάβει από διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες στοιχεία για τις συναλλαγές Ελλήνων με αλλοδαπές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, αλλά και συναλλαγές εντός της χώρας.

Εκτεταμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό εισοδημάτων και εσόδων από συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2023 από Έλληνες φορολογούμενους με φυσικά ή νομικά πρόσωπα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο.

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου η φορολογική Αρχή θα παραλάβει από διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε, στοιχεία για τις συναλλαγές Ελλήνων με αλλοδαπές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα.

Όμως, οι έλεγχοι δεν θα περιορίζονται μόνο στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά θα αφορούν και συναλλαγές που έγιναν εντός της ίδιας της χώρας, με τη χρήση των συγκεκριμένων πλατφορμών.

Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking, VRBO), που λαμβάνει άλλωστε κάθε χρόνο, αλλά και στοιχεία για ευρύτερες οικονομικές συναλλαγές, όπως και η αγορά αγαθών.

Στόχος, είναι η αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής ειδικά στον τομέα του ΦΠΑ και των απωλειών που καταγράφουν κάθε χρόνο οι εθνικοί και ο κοινοτικός προϋπολογισμός, όπως επίσης και ο εντοπισμός πιθανών ροών «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο (ν. 5047/2023, για την ενσωμάτωση, στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2021/514 του Συμβουλίου σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας), η ΑΑΔΕ παραλαμβάνει στοιχεία από όλες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων αγαθών που δραστηριοποιούνται μέσα από γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες, πραγματοποιώντας μέσω αυτών εξ αποστάσεως και με ψηφιακό τρόπο συναλλαγές στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές πληρωμής υπηρεσιών, όπως π.χ. για πληρωμές μισθωμάτων σε περιπτώσεις ενοικιάσεων κατοικιών ή αυτοκινήτων, πληρωμές εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία και πληρωμές για αγορές αγαθών, που έγιναν εντός του 2023.

Πώς γίνονται διασταυρώσεις

Οι λίστες που θα παραλάβει η ΑΑΔΕ, με τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα διασταυρωθούν στη συνέχεια με τα αναγραφόμενα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υποβλήθηκαν εντός του 2023, από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, που θα υποβληθούν φέτος.

Η λήψη των συγκεκριμένων στοιχείων από τις φορολογικές αρχές, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανές σκέψεις απόκρυψης εσόδων, καθώς οι υπόχρεοι θα γνωρίζουν, πως η ΑΑΔΕ έχει ήδη τον κατάλογο με τις συναλλαγές τους. Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα κάνουν και οι φορολογικές αρχές των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Συγχρόνως, ο νόμος και η Οδηγία προβλέπουν τη δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων και από μικτά συνεργεία, Ελλήνων και ξένων εφοριακών υπαλλήλων, προφανώς για μεγάλες υποθέσεις.

Ποια στοιχεία λαμβάνει η ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου από τις πλατφόρμες, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση (Α.1016/2024) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι τα στοιχεία του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στη φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.

Επίσης προβλέπει ότι:

  • Οι έλεγχοι δεν θα περιορίζονται στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά θα αφορούν προφανώς και τις υπηρεσίες που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας.
  • Η καταγραφή των στοιχείων πωλητών και των παρόχων υπηρεσιών, που ήταν ενεργοί την 1η Ιανουαρίου 2023, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Στο επίκεντρο της παρακολούθησης και των ελέγχων είναι τα εισοδήματα που αποκτώνται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

  1. μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης
  2. περιουσίας και χώρων στάθμευσης,
  3. προσωπική υπηρεσία,
  4. πώληση αγαθών,
  5. μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι κυρώσεις

Οι ποινές που προβλέπονται για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες ή δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση για απλές παραβάσεις και φτάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.

Ακόμη, προβλέπεται και το κλείσιμο του λογαριασμού και την παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της Εφορίας στην πώληση ακινήτων ακόμη και για χρέος 30 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ εκδίδει φορολογική ενημερότητα με περιορισμούς στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και στη μεταβίβαση ακινήτων. Οδηγός από την ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική διακοπή εργασιών στην Εφορία: Η νέα πλατφόρμα και τα εμπόδια

Από σήμερα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση διακοπής εργασιών. Για να εγκριθεί από την Εφορία θα διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι, ενώ θα απαιτείται η υποβολή έως και 17 δικαιολογητικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδύσσεια με χρέη στην εφορία: Πώς γλίτωσε ο CEO εταιρείας που πτώχευσε

Δικαστική απόφαση δικαιώνει διευθύνοντα σύμβουλο επιχείρησης, στον οποίο η Εφορία είχε «φορτώσει» τα χρέη της. Τι ισχύει για την αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων που διοικούν επιχειρήσεις.