Αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην αγορά των ακινήτων, καθώς οι πόλεις προσφέρουν κρυμμένες ευκαιρίες στους καλά διαβασμένους επενδυτές με βλέμμα στα νέα έργα και τον κλάδο του τουρισμού. Το Businessdaily.gr εξετάζει τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο αγορών, τη στιγμή που οι τιμές εκτοξεύονται και τα περιθώρια για κέρδη μειώνονται.
Στο ράλι τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει πάρει την πρωτιά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το γ’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 15.4% έναντι αύξησης 14,6% στη Αθήνα. Πρόκειται για υπεραπόδοση τιμών της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του 2023 και ίσως συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
«Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα τα τελευταία 1-2 χρόνια προσελκύονται όλο και περισσότερο στη Θεσσαλονίκη λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος που απολαμβάνει η πόλη», δηλώνει στο BD ο Χαρίτων Τριανταφυλλίδης, ιδρυτικός εταίρος και CFO της Real Vaha, η οποία έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη, την Πάφο και το Βερολίνο. Παρά τις αυξήσεις, όμως, οι τιμές της Θεσσαλονίκης παραμένουν χαμηλότερες από αυτές τις Αθήνας. Προσφέρονται λύσεις που απαιτούν λιγότερα κεφάλαια από την Αττική, αν και πρόκειται για έναν κανόνα με εξαιρέσεις.
Σε επίπεδο νομών, στοιχεία από το Indomnio.gr δείχνουν ότι η μέση τιμή πώλησης στην Αττική βρίσκεται στα 2.876 ευρώ ανά τμ έναντι 1.927 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Οι χαμηλές αποτιμήσεις λειτουργούν, επίσης, θετικά στις αποδόσεις των κατοικιών που στη συμπρωτεύουσα ακόμα κυμαίνονται στα 6-10%, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Στην Αττική, οι επενδυτές συμβιβάζονται με χαμηλότερες αποδόσεις που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Protio, για το τέλος του 2023, η Πλατεία Αμερικής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με απόδοση 7.2%, έναντι του προηγούμενου εξαμήνου, που την πρωτιά είχε το Αιγάλεω με 8.2% απόδοση. Η απόδοση στο Αιγάλεω έχει μειωθεί στο 6%. Η απόδοση στη Νίκαια ήταν 7.9% και στην περιοχή των Πατησίων 7.8%, ενώ στην περιοχή Αττική ήταν 7.1% και στην πλατεία Βικτωρίας 6.9%.
Αλλάζει η εικόνα στα κέντρα
Ωστόσο, οι διαφορές τιμών εκμηδενίζονται στο κέντρο των πόλεων. Στον δήμο της Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 2.200-2.400 ευρώ ανά τμ, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές στο κέντρο της Αθήνας. «Για πολλούς επενδυτές οι δύο πόλεις λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Έχουν καταγράψει ισχυρά κέρδη στην Αθήνα και μετά έρχονται στη Θεσσαλονίκη ώστε να συνεχίσουν τη δυνατή τους πορεία», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το διαφορετικό προφίλ των επενδυτών της κάθε πόλης. Στην Αττική, οι πρώτες θέσεις των αγοραστών ανήκουν στους Κινέζους και τους Ισραηλινούς και μετά ακολουθούν επενδυτές από την Γαλλία, την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα, πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία. Στη Θεσσαλονίκη, προτίμηση έχουν οι αγοραστές προερχόμενοι από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία. Έντονη είναι και η παρουσία των Αμερικανών αλλά και των Ιορδανών.
Η διαφορά στα έργα
Και στις δύο πόλεις πραγματοποιούνται μια σειρά από έργα για νέες υποδομές προς όφελος της καθημερινότητας των κατοίκων. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: πολλά από τα έργα της Αθήνας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Κάτι που προσφέρει πρόσθετη διαφάνεια στη αγορά και βοηθάει στη λήψη των αποφάσεων με περισσότερη σιγουριά.
Φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη αποφασιστικότητα των αρχών στην εκτέλεση των έργων της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί το Flyover, η μεγάλη αστική ανάπλαση του συγκροτήματος ΦΙΞ ενώ το master plan του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αναβαθμίζει το λιμάνι και όλη τη γύρω περιοχή, μεταξύ άλλων. Συνολικά είναι περίπου 10 δημόσια έργα που δρομολογούνται, τη στιγμή όμως που το Μετρό της πόλης ακόμα δεν έχει παραδοθεί μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης.
Στην πρωτεύουσα η λίστα των νέων έργων είναι επίσης εντυπωσιακή. Ενδεικτικά, το Ελληνικό, οι επεκτάσεις του Μετρό και η ανάπλαση του Ελαιώνα θα φέρουν τα πάνω-κάτω στις τιμές των ακινήτων, προσφέροντας νέες υπεραξίες στην αγορά. Παράλληλα, οι δημόσιες επενδύσεις παρασύρουν και τις ιδιωτικές. Πέραν από τα μεγαλύτερα μεγέθη της Αττικής, ο ρυθμός αύξησης ξεπερνάει της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, στην Αττική με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 747.185 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 88,2%. Στην Κεντρική Μακεδονία τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει το 63,6% στα 499.097 m3 όγκου.