Την ανάγκη ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου επισήμανε η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου για την ενίσχυση της βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποια βρίσκεται στο επενδυτικό επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα τόνισε πως είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση των επενδυτών, και υπογράμμισε τον κίνδυνο του «green washing».
Κατά τη διάρκεια του πάνελ του Economist «MAXIMISING THE POTENTIAL OF GREEN FINANCE», η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επισήμανε ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση έχει μεγάλη σημασία για να επιτευχθούν οι στόχοι για μια κλιματική ουδέτερη Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την κα Λαζαράκου, ο μόνος τρόπος για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, «το οποίο και θα δώσει τη δυνατότητα η ροή αυτών των κεφαλαίων να πάει πραγματικά σε βιώσιμες επενδύσεις και όχι σε επενδύσεις οι οποίες τελικά δεν είναι βιώσιμες» και πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και εποπτευθεί αντίστοιχα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε πως γίνεται μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που θα καθορίζουν το πλαίσιο της βιώσιμης χρηματοδότησης, εξετάζοντας τα ζητήματα που κάθε φορά προκύπτουν και τα ρίσκα που υπάρχουν με την πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα η κα Λαζαράκου επισήμανε και τον κίνδυνο του «green washing», αναφέροντας πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τους επόπτες σε συνέχεια μιας ερώτησης που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το θέμα και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο μέλλον.
Όπως τόνισε, «αυτό το οποίο έχουμε κατανοήσει είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να έρθει και να βαφτίσει ένα προϊόν ή μια δραστηριότητα ως πράσινη, ενώ δεν είναι , και έτσι να μπορέσει να έχει χρήματα από την αγορά γιατί έχει διαπιστωθεί ότι όλο και περισσότερη προσέλκυση κεφαλαίων γίνεται σε βιώσιμες επενδύσεις. Γιατί είναι πλέον γεγονός ότι είναι πάρα πολύ ελκυστική η αγορά κεφαλαίων τα οποία θα έχουν βαφτιστεί ως βιώσιμα».
Επισήμανε πως ειδικά για τα funds, σύμφωνα με στοιχεία της ESMA, η αγορά τα τελευταία τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί και αυτή τη στιγμή «συζητάμε για 1,2 τρισ. ευρώ τα οποία έχουν διοχετευτεί σε ESG funds». Τόνισε πως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο αναφέρεται ως ESG Fund είναι όντως έτσι, αναφέροντας ότι η ESMA έχει πάρει την πρωτοβουλία αυτή να προετοιμάσει κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες θα εξηγούν το τι είναι και δεν είναι ESG fund
«Άρα η προσπάθεια γίνεται για τη σωστή ενημέρωση των επενδυτών. Γιατί κάθε φορά ο στόχος της κεφαλαιαγοράς είναι να μπορέσει να προστατεύσει τον επενδυτή για να μπορέσει να πάρει την απόφαση για το αν μία επένδυση είναι βιώσιμη ή όχι με βάση την κατάλληλη και τη σωστή πληροφόρηση που δεν έχει ελλείψεις» σημείωσε και υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να έχει ένα επενδυτής όλα τα στοιχεία για να κατανοήσει κάποιος αν είναι πράγματι βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη επένδυση.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε ότι η χώρα ακολουθεί ένα πολύ φιλόδοξο οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσει στην κλιματική ουδέτερη Ελλάδα κατ΄ αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό Green Deal.
Τόνισε πως «δεν υπάρχει τίποτα αντιδιαμετρικά αντίθετο, ανάμεσα στο να επιδιώκει κάποιος την οικονομική ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα μελέτες που έχουμε μιλούν για ακριβώς το αντίθετο. Περίπου 40% αυξημένη παραγωγικότητα εμφανίζουν οι πράσινες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση κοστίζει πάνω από το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ. «Εμείς είμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε αυτούς τους πόρους. Η χώρα μας είναι η πλέον ωφελούμενη στην κατανομή των πόρων της νέας πολιτικής συνοχής 2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και πρόσθεσε πως το νέο ΕΣΠΑ για την επόμενη περίοδο δεσμεύει το 27% των συνολικών πόρων στην πράσινη ανάπτυξη.
«Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει περίπου 5-5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προσθέτουμε και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την απολιγνιτοποίηση, την απεξάρτηση των περιοχών κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο, από τον λιγνίτη και σε αυτούς βεβαίως τους πόρους μπορούμε να προσθέσουμε και μικρότερους πόρους, αλλά υπολογίσιμους που έχουνε να κάνουνε με το με τα εθνικά κεφάλαια» ανέφερε και υπογράμμισε πως «Έτσι αντιλαμβανόμαστε το Green finance».
Ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ δήλωσε πως χρηματοδοτείται η καθαρή ενέργεια, με τις ΑΠΕ να «καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας και είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην αυτονομία». Παράλληλα υπάρχει και η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα των απορριμμάτων και των λυμάτων που έχουν υπάρξει πολλές καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν οι πόροι για να προχωρήσουν οι διεργασίες γρηγορότερα.
Ωστόσο επισήμανε ότι δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά είναι και ζήτημα κουλτούρας, ενώ υπογράμμισε πως «πέρα από τη χρηματοδότηση έχουμε και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τα κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία. Στις νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στη χώρα μας, στη φάση του σχεδιασμού των προγραμμάτων εφαρμόζουμε την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης. Άρα λοιπόν, ξέρουμε εκ των προτέρων την επίπτωση και μετά στην επιλογή κάθε έργο περνά μετά περνά μέσα από μια μεθοδολογία climate proofing που ελέγχει τον αντίκτυπο».