Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ορκωτών Λογιστών Ηνωμένου Βασιλείου Νότιας Ευρώπης (ACCA Southern Europe) και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) με τη συμμετοχή στελεχών του ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο την προσέλκυση και εκπαίδευση των ταλέντων του μέλλοντος στους κλάδους Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και κορυφαίων εταιρειών παροχής ελεγκτικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως οι EY Greece, Deloitte Greece, Grant Thornton Greece, PwC Greece, KPMG Greece, ΣΟΛ Crowe Greece και Mazars.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να εγείρουν προβληματισμούς αναφορικά με τις σύγχρονες προκλήσεις και τις τάσεις που καταγράφονται στο επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, στην Ελλάδα και διεθνώς, με έμφαση σε τρεις άξονες -την προσέλκυση ταλέντων στον κλάδο, τη βιωσιμότητα και τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Παπαδήμος, Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) του Συμβουλίου Ποιοτικών Ελέγχων (ΣΠΕ), ο κ. Στέλιος Λ. Ντότσιας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΙΕΣΟΛ) και η κα Andrea Stanciu, Επικεφαλής της ACCA Νότιας Ευρώπης.
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Λογιστικής & Ελεγκτικής επισήμανε ο κ. Παπαδήμος παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την ελκυστικότητα του επαγγέλματος στους νεότερους επιστήμονες. Όπως επισήμανε, «για να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις, οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές χρειάζεται να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις όσον αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και της διαφάνειας και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα στις αλλαγές των επιχειρησιακών μοντέλων και των ρυθμιστικών απαιτήσεων. Θα πρέπει να χειρίζονται άριστα ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών εργαλείων και τεχνικών και να είναι σε θέση να τα αξιοποιούν αποτελεσματικά. Αυτό προϋποθέτει τη δέσμευσή τους για διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξη ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον της Ελεγκτικής».
Τις τάσεις που καταγράφονται στη σημερινή αγορά εργασίας ανέλυσε, με τη σειρά του, ο κ. Ντότσιας με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο Λογιστικής & Ελεγκτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών που έχουν διενεργηθεί πρόσφατα στη χώρα μας, το 73% των εργοδοτών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση έμπειρου προσωπικού. Όσον αφορά στις προσδοκίες των νέων υποψηφίων -ειδικά όσων ανήκουν στη «Γενιά Ζ»- αυτές επικεντρώνονται, πέραν των απολαβών, στις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, στην ισορροπία επαγγελματικής/προσωπικής ζωής και στην ευελιξία μεταξύ φυσικής και εξ αποστάσεως εργασίας.
Τον έντονο προβληματισμό των μελών της ACCA αναφορικά με την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού στον κλάδο επιβεβαίωσε η κα Stanciu, με την προσέλκυση ταλέντων να συνιστά ένα από τα τρία θέματα που απασχολούν περισσότερο τους εργοδότες ιδίως στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη -γεγονός που αναδεικνύεται από τους συμμετέχοντες στις διεθνείς έρευνες της ACCA, στις οποίες επισημαίνουν τον προαναφερθέντα κίνδυνο για τον κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επικεφαλής της ACCA Southern Europe, τα μέλη των Γενεών Ζ και Υ θέτουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της καριέρας τους στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους στην εργασία, μαζί με τον διαρκή εμπλουτισμό των δεξιοτήτων τους και την επαγγελματική τους αναγνώριση. Ανέδειξε, τέλος, την αυξανόμενη σημασία που αποκτά για τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές το ESG, η βιωσιμότητα και η Τεχνητή Νοημοσύνη -τομείς στους οποίους καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα οι επαγγελματίες του κλάδου.