Εξοικονόμηση νερού έως και 40% μπορεί να εξασφαλίσει για τους αγρότες, η λίπανση των χωραφιών τους με οργανική ουσία όπως είναι το εδαφοβελτιωτικό που έχουν οι μονάδες βιοαερίου και κομποστοποίησης στη χώρα μας, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, Σπύρος Τζιάκας.
Μιλώντας στο περιθώριο σημερινής ημερίδας του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, με θέμα «Αξιοποίηση του χωνεμένου υπολείμματος των μονάδων παραγωγής βιοαερίου ως εδαφοβελτιωτικό», ο ίδιος επισήμανε «λιπαίνοντας με οργανική ουσία όπως είναι το εδαφοβελτιωτικό που έχουν οι μονάδες βιοαερίου, και αυτές της κομσποστοποίησης, μειώνεται η κατανάλωση νερού, γιατί αυτό κρατιέται ψηλά, που είναι και το ριζικό σύστημα των ετήσιων καλλιεργειών, και δεν χάνεται στο βάθος του εδάφους. Έτσι δεν χρειάζεται ο αγρότης να δίνει μεγάλες ποσότητες νερού στο χωράφι του και άρα έχουμε εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό 30%-40% για άρδευση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι ναι μεν γίνεται χρήση του εδαφοβελτιωτικού που έχουν οι μονάδες βιοαερίου από παραγωγούς, αλλά όχι εκτεταμένα και αυτό, γιατί όπως εξήγησε «η μεγαλύτερη μερίδα των παραγωγών δεν έχει γνώση της ευεργετικής ιδιότητάς του, αλλά αυτοί που το ξέρουν επιδιώκουν να το πάρουν και είναι αυτοί που έριχναν την κοπριά στα χωράφια τους, οι κτηνοτρόφοι».
Βέβαια, όπως εξήγησε, η κοπριά που έριχναν οι κτηνοτρόφοι στα χωράφια τους δεν ήταν επεξεργασμένη και απαλλαγμένη από μολύνσεις και μικρόβια και πρόσθεσε ότι «μέσα από την κομποστοποίηση ή την αναερόβιο χώνευση, επέρχεται ο καθαρισμός και η απολύμανση αυτού του υπολείμματος στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου και έτσι δίνεται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, απόλυτα υγιές για το χωράφι».
Τόνισε ότι το εδαφοβελτιωτικό και οργανικό υπόλειμμα που προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες, αφού επεξεργαστεί είτε μέσω κομποστοποίησης, είτε μέσω βιοαερίου που είναι αναερόβια χώνευσή του για παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, «είναι πάρα πολύ καλό και βοηθά τόσο στην αναβάθμιση των εδαφών, όσο και στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και των υπόλοιπων χημικών που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους οι παραγωγοί».
Σημείωσε, ότι η προαναφερόμενη μείωση, αλλά και εξοικονόμηση νερού, είναι πολύ σημαντικά επιτεύγματα, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο σκηνικό που διαμορφώνεται με την κλιματική αλλαγή, «η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της είναι πιο επιτακτική και αναγκαία από ποτέ».
Υπογράμμισε «είναι επιτακτική η ανάγκη να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων».
Ο σύνδεσμος και οι επενδύσεις
Όπως επισήμανε ο κ. Τζιάκας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου αριθμεί 28 μέλη, με την εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται σε 30 MW. Όπως εξήγησε, οι μονάδες είναι κατανεμημένες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους να εντοπίζεται στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση των μονάδων στα σημεία που επιλέγονται, συνδυάζεται -μεταξύ άλλων- με την ύπαρξη καλλιεργούμενων εκτάσεων, ποταμών και κτηνοτροφικών μονάδων. «Η δυναμικότητα των μονάδων βιοαερίου ποικίλει από 250 kw ως και 5,5 mw της εταιρείας Επίλεκτος στα Φάρσαλα, που αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην ΕΕ», επισήμανε.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν προγραμματίζονται νέες επενδύσεις, ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι μονάδες βιοαερίου στη χώρα μας είναι σε φάση επέκτασης και αύξησης της δυναμικότητας τους. Χαρακτηριστικά επισήμανε, «όλες πάνε να κάνουν 100% αύξηση της δυναμικότητας τους με χρονικό ορίζοντα 5ετίας, λόγω των αδειοδοτικών κυρίως διαδικασιών που είναι πολύ πολύ χρονοβόρες». Ενδεικτικά ανέφερε ότι μια μονάδα ισχύος 500 kw συνιστά σε κόστος επένδυσης 2-2,5 εκατ. ευρώ .
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του βιοαερίου στη χώρα μας και επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη δημιουργία νέων μονάδων πανελλαδικά. «Υπάρχουν αρκετά απόβλητα στην Ελλάδα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε «αρκεί η νομοθεσία που έχουμε να εφαρμοστεί και έτσι αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει για σωστή διαχείριση και να μην πετάγονται σε λίμνες και ποτάμια ανεπεξέργαστα».
Επεξεργασία τεύτλων ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις
Ερωτηθείς για το εάν τα τεύτλα μπορούν να επεξεργαστούν από τις μονάδες βιοαερίου στη χώρα μας ο κ. Τζιάκας τόνισε ότι «αρκετές μονάδες, μέλη του συνδέσμου μας δέχθηκαν ποσότητες τεύτλων για επεξεργασία».
Παραδεχόμενος ότι οι μονάδες βιοαερίου στην Ελλάδα δεν είναι σήμερα στημένες για επεξεργασία τεύτλων ως πρώτη ύλη, ο κ. Τζιάκας τόνισε ότι «εάν είχαμε ενημέρωση νωρίτερα, αλλά και κάποιου είδους διαβεβαίωση ότι την επόμενη 5ετία θα παίρναμε ετησίως ποσότητες τεύτλων για βιοαέριο, τότε σε μόλις ένα 3μηνο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και να απορροφήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες».