Οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι και στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά τις μικρές αψιμαχίες με τους πωλητές που οδήγησαν για λίγο τον Γενικό Δείκτη στο μείον, προς το τέλος της συνεδρίασης. Όσο και αν υπάρχει πάντα διάθεση για κάποια ρευστοποίηση κερδών, όταν από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Δείκτη φθάνουν, μετά και το χθεσινό +0,47%, στο +34,5%, αυτό που οδηγεί την αγορά είναι η προσδοκία για ακόμη περισσότερα και μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες.
Βλέποντας μπροστά, οι επενδυτές συμμερίζονται την πρόβλεψη της JP Morgan, που εκτίμησε ότι, με την προϋπόθεση σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης από τη ΝΔ, θα δούμε ένα μπαράζ αναβαθμίσεων από τρεις οίκους αξιολόγησης: πρώτη η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και ακολούθως η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα αποδώσουν στην Ελλάδα τη χαμένη επενδυτική της βαθμίδα. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος σε συντηρητικά κεφάλαια που διαχειρίζονται 28 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να βάλουν και πάλι τα ελληνικά assets στα ραντάρ τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια κλασική περίπτωση front running, το οποίο δίνει ισχυρή δυναμική στην αγορά: τα ξένα κεφάλαια υψηλού ρίσκου σπεύδουν να πάρουν θέσεις, γνωρίζοντας ότι τα πιο συντηρητικά -και πολύ μεγαλύτερα- funds θα γίνουν αγοραστές πολύ σύντομα.
Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκανε δυναμική εκκίνηση με +1%, έχασε κάποιο έδαφος επηρεζόμενος από το «γύρισμα» της Alpha Bank, βρέθηκε για λίγο με αρνητικό πρόσημο, αλλά ως τη λήξη της συνεδρίασης είχε ανακτήσει τις απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 1.250 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδο που είχε να δει από τις 3 Ιουλίου 2014. Βοήθησε πολύ την αγορά το Investors Day της Alpha Bank, που υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο ότι οι τράπεζες ξεπερνούν το στάδιο της αναγκαίας εξυγίανσης και μπαίνουν σε μια νέα περίοδο κερδοφορίας και ανταμοιβής για τους μετόχους. Αξιοσημείωτη και πάλι η υψηλή αξία συναλλαγών, που προσέγγισε τα 180 εκατ. ευρώ.
Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, Τετάρτη 7 Ιουνίου
Οι διεθνείς αγορές έχουν καταλήξει να θυμίζουν... φτωχούς συγγενείς μπροστά στον δυναμισμό του ΧΑ, ύστερα βέβαια από πολλά χρόνια με αποδόσεις συντριπτικά μεγαλύτερες από αυτές της ελληνικής αγοράς. Οι ανησυχίες για τα επιτόκια, μετά και τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη που τόνισε ότι θα απογοητευθούν όσοι περιμένουν μειώσεις τον επόμενο χρόνο, ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε 0,19% χαμηλότερα τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Στη Wall Street, οι επενδυτές περιμένουν τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι πωλητές είχαν χθες το πάνω χέρι, οδηγώντας χαμηλότερα τον S&P 500 και τον Nasdaq, ενώ έμεινε σε θετικό πρόσημο ο Dow Jones.
-- Alpha Bank: Απόλυτη πρωταγωνίστρια της χθεσινής συνεδρίασης, δέσποσε σε όγκους, τζίρους και κέρδη. Η έμφαση Ψάλτη στο θέμα του μερίσματος και της επανεκκίνησης διανομής μερισμάτων ήταν αυτό που ήθελε να ακούσει η αγορά. Διακίνησε τζίρο 53,5 εκατ. ευρώ, με όγκο 34,6 εκατ. τεμάχια, έχοντας άνοδο 3,96% ενώ έφτασε έως το +6,26%. Η ανταπόκριση της αγοράς στην παρουσίαση του πλάνου ανάπτυξης των επόμενων ετών, βρήκε την ξεκάθαρη επιδοκιμασία της αγοράς. Η Alpha Bank κερδίζει 11,95% μόνο το τελευταίο τριήμερο, ενώ έφτασε αισίως στο +53,60% φέτος, ξεπερνώντας το +44,45% της Eurobank. H Εθνική κερδίζει το 2023 63,12%, ενώ η Πειραιώς κυριαρχεί με άνοδο 102,36%. Θυμίζουμε πως η Alpha Bank «χρωστούσε» κλείσιμο της ψαλίδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές, ενώ πέρυσι ήταν η μόνη από τις τέσσερις μεγάλες που έκλεισε με απώλειες (-7,40%). Τα 1,5360 ευρώ που έκλεισε χθες η Alpha Bank είναι υψηλά τριών και πλέον ετών, καθώς σε αυτά είχε να κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Covid-19 ερχόταν στη χώρα μας. Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή το χθεσινό κλείσιμο.
Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, Ιούλιος 2022 - 6 Ιουνίου 2023
-- Τράπεζες: Εντυπωσιακή η μάχη κεφαλαιοποιήσεων στον κλάδο. Η Eurobank ηγείται τα τελευταία χρόνια και μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση της Grivalia Properties, όμως πλέον η απόσταση με την Εθνική είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ. Η Eurobank αποτιμάται στα 5,65 δισ. ευρώ και η Εθνική στα 5,59 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Πειραιώς με το ιλιγγιώδες φετινό (αλλά και περυσινό) της ράλι, έχει ξεπεράσει την Alpha Bank, όμως η τελευταία με το +11,95% του τελευταίου τριημέρου, έχει πλησιάσει πολύ κοντά, καθώς οι αποτιμήσεις τους διαμορφώνονται στα 3,63 και 3,60 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Χρόνια έχουμε να το δούμε αυτό. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει πλησιάσει τα 18,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί πλέον στο 22% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.
-- ΔΕΗ: Πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021, όταν η μετοχή εισερχόταν στον δείκτη MSCI Standard Greece, ύστερα από τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ.
Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, Νοέμβριος 2022 - 6 Ιουνίου 2023
-- ΕΥΔΑΠ – Σαράντης: Κέρδη 2,58% και 2,70% αντίστοιχα χθες, καθώς είχαν μείνει χαρακτηριστικά πίσω. Μάλιστα, η πρώτη κερδίζει 5% το τριήμερο. Τρίτη σερί ανοδική συνεδρίαση και για την ElvalHalcor που κερδίζει 5,62% το τριήμερο, έχοντας επίσης μείνει πολύ πίσω. Απρόσμενο +3,21% για την ΕΥΑΘ που επίσης υστερεί ευρισκόμενη διαχρονικά εκτός κλίματος.
-- Αλουμύλ: Μετά το +9,55% της Τρίτης, χθες έκλεισε στο +7,47%, ήτοι συνολική άνοδος 17,73% το διήμερο. Την Τρίτη διακίνησε 94 χιλ. τεμάχια, ενώ χθες 147 χιλ. τεμάχια. Στο +31,47% φέτος.
-- EXAE: Μετά την πρόσφατη διόρθωση, επανήλθε χθες με άνοδο 3,93% και επάνοδο πάνω από τα 5 ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι διακίνησε πρωτοφανή όγκο για τα δεδομένα του Mid Cap, καθώς άλλαξαν χέρια 1.871.500 μετοχές με τζίρο που ξεπέρασε τα 9 εκατ. ευρώ. Μόνο μια φορά φέτος, στις 13 Ιανουαρίου είχε διακινήσει μεγαλύτερο όγκο (2,33 εκατ. τεμάχια), ενώ για να βρούμε την επόμενη μεγαλύτερη από τη χθεσινή επίδοση, πρέπει να πάμε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, ήτοι πέντε χρόνια πίσω, όταν είχε διακινήσει 2,1 εκατ. μετοχές. Η μετοχή έφτασε αισίως στο +62% φέτος.
Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, Νοέμβριος 2022 - 6 Ιουνίου 2023
-- Έλαστρον: Το «κυνήγι» των επενδυτών για κρυμμένες υπεραξίες στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στην κορύφωσή του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το +7,30% για τη μετοχή της Έλαστρον που έκλεισε σε υψηλό δωδεκαμήνου, στα 2,94 ευρώ και με ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές 61.768 τεμαχίων. Η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας χάλυβα προέρχεται από ένα καλό 2022 με EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 14,2 εκατ. ευρώ και σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 1,3. Οπότε με κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ δικαιολογημένα βρίσκεται στα ραντάρ των επενδυτών. Επιπλέον το μέρισμα των 0,2020 ευρώ που θα διανεμηθεί τον Αύγουστο συνιστά μερισματική απόδοση 6,8%. Φέτος η διοίκηση έχει προϊδεάσει για μείωση της κερδοφορίας λόγω της μειωμένης τιμής του χάλυβα, αν και έχει επισημάνει πως η ζήτηση θα ανακάμψει άμεσα λόγω των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα.
-- Euroxx Χρηματιστηριακή: Ξαφνικό… ξύπνημα με άνοδο 8,84% και κλείσιμο στα 3,20 ευρώ που είναι υψηλά έτους, ενώ διακίνησε 2.110 τεμάχια. Μιλάμε για μετοχή που έχει ανοίξει ελάχιστες φορές φέτος στο ταμπλό. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική χρηματιστηριακή της χώρας, τη μόνη (από την κορυφή) που δεν σχετίζεται με τράπεζα, έχοντας πολύ καλή παρουσία σε αναδοχές, εκδόσεις ομολόγων (ναυτιλιακών και άλλων) και γενικώς αυξημένη τεχνογνωσία στα χρηματιστηριακά «παντρέματα». Όμως, η εικόνα της Εναλλακτικής Αγοράς γενικά, δεν είναι καλή, από πλευράς όγκων. Τον Μάιο η Euroxx Χρηματιστηριακή βρέθηκε στην 3η θέση των μεριδίων με ποσοστό 13,12%, πίσω από την πρώτη Πειραιώς Χρηματιστηριακή με 23% και τη Eurobank Equities με 16,91%. Το πεντάμηνο του 2023, η Euroxx είχε επίσης την τρίτη θέση με 13,49%, με την Πειραιώς να ηγείται με μερίδιο 22% και η Eurobank Equities με 16,44%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.