ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι σωματοφύλακες του Δείκτη, οι μετοχές με μικρό free float και η ΔΕΗ

Η άνοδος του Δείκτη με πτωτικό ταμπλό, οι μετοχές μικρής διασποράς και το νέο όριο διακύμανσης +/-10%, η διεθνής ανησυχία για επιτόκια - πληθωρισμό, το ανοδικό σερί της ΔΕΗ και η αφύπνιση του ΟΤΕ.

Με ασήκωτο το βάρος της τραγωδίας που έπληξε τη χώρα, η συνεδρίαση άρχισε μουδιασμένα και με τους περισσότερους εγχώριους παίκτες, ιδιώτες και επαγγελματίες, να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο «κόκκινο», καταγράφοντας μικρές απώλειες, μέχρι τις 12.15 για να επανέλθει στο γνώριμο μοτίβο των τελευταίων μηνών με τους αγοραστές να αποκτούν ξανά τον πρώτο λόγο. Μάλιστα ο ΓΔ έφτασε να ενισχύεται μέχρι +1% για να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν το τελικό πρόσημο: ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.133,11 μονάδες με κέρδη +0,34%.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 01/03/2023

ΟΠΑΠ (+3,41%), ΟΤΕ (+2,41%), Motor Oil (+2,47%) και Εθνική Τράπεζα (+2,19%) ήταν οι... σωματοφύλακες του Δείκτη, οι μετοχές που «σήκωσαν» την αγορά. Ωστόσο η συνολική εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν ήταν ανάλογη της εικόνας του Γενικού Δείκτη. Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 1 προς 1,7.

Στις διεθνείς αγορές, οι ανησυχίες για επιτόκια - πληθωρισμό έχουν επιστρέψει για τα καλά, μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η τάση επιβράδυνσης του αμερικανικού πληθωρισμού χάνει τη δυναμική της και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε χθες το σημαντικό όριο του 4%. Στην Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται όλο και πιο αυστηροί: ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, ζήτησε όχι μόνο αύξηση των επιτοκίων, αλλά και πιο γρήγορες πωλήσεις ομολόγων από την ΕΚΤ για να «χτυπηθεί» ο πληθωρισμός. Προς το παρόν, πάντως, η υποχώρηση των δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει στοιχεία πανικού.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι το σενάριο μιας διόρθωσης είναι πιο ισχυρό από το σενάριο της επιστροφής σε ανοδική τροχιά.

-- Free float: Έστω και με καθυστέρηση, και μετά από πολλές ακραίες διακυμάνσεις, η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε να παρέμβει στις αλχημείες με τις μετοχές πολύ μικρής διασποράς, βάζοντας πλαφόν διακύμανσης +/-10%, για όσες έχουν διασπορά κάτω του 10% -το μέτρο ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα. Ασφαλώς, πρόκειται για απόφαση που προέκυψε μετά τα… όργια που έγιναν πρόσφατα με τη μετοχή της Attica Bank, όπου είδαμε πολλά «κολλητά» limit up αλλά και limit down. H διοικούσα επιτροπή του Χ.Α., λοιπόν, αποφάσισε να βάλει όριο διακύμανσης τιμών σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, ανεξαρτήτως της διαβάθμισής της σε συναλλακτική βαθμίδα και ασχέτως αν υπάρχει ειδικός διαπραγματευτής.  Όπως σημειώνεται στην απόφαση, πέρα από τους τακτικούς ελέγχους, οι οποίοι θα διενεργούνται ανά ημερολογιακό τρίμηνο σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, την ανωτέρω ημερομηνία θα εφαρμοστεί έκτακτος έλεγχος που θα διενεργηθεί με στοιχεία διασποράς που θα ληφθούν με ημερομηνία αναφοράς στο κλείσιμο της συνεδρίασης τη Πέμπτης, 2 Μαρτίου 2023.

-- ΔΕΗ: Τέταρτη σερί ανοδική συνεδρίαση, η αγορά δείχνει να θέλει το deal στη Ρουμανία. Ο τίτλος έφτασε στα 8,40 ευρώ, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν έντεκα μηνών, καθώς υψηλότερα, στα 8,45 ευρώ είχε κλείσει στις 11 Απριλίου 2022. Η μετοχή, αργά αλλά σταθερά… επιστρέφει, ίσως σύντομα πιάσει και τα 9 που έγινε η αύξηση κεφαλαίου. Στο +13,70% το Φεβρουάριο, +26,60% το δίμηνο. Μάλιστα, από το χαμηλό των 4,8520 ευρώ που βρέθηκε στις 14 Ιουλίου 2022, τότε που φούντωναν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η μετοχή καταγράφει αντίδραση +72%. Σημειωτέον ότι η επαναγορά μετοχών συνεχίζεται και, με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει πάνω από 2% του συνόλου των μετοχών της.

-- Autohellas: Κράτησε δυνάμεις (-0,16%) παρά το ράλι του +20,6% τον Φεβρουάριο. Η αποτίμηση ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην 23χρονη ιστορία της στο Χ.Α. καθώς εισήλθε τον Αύγουστο του 1999. Χωρίς ζημιογόνα χρήση από την ίδρυσή της, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει μεγέθη – ρεκόρ για το 2022. Έχει μοιράσει σημαντικά μερίσματα και έχει προχωρήσει και σε επιστροφές κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια.

autohellasApril20

Η πορεία της μετοχής της Autohellas Απρίλιος 2020 - 1 Μαρτίου 2023

-- Attica Bank: Συμπλήρωσε την έκτη σερί πτωτική συνεδρίαση. Μετά το -11,34% της τελευταίας ημέρας του Φεβρουαρίου ξεκίνησε με ένα -10,49% και το Μάρτιο. Από τις 10 Φεβρουαρίου και τα 0,32 ευρώ, υποχωρεί σχεδόν κατά 60%. Είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Και πάλι, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ελάχιστη σχέση έχει με τη σκληρή πραγματικότητα.

-- ΟΤΕ: Ίσως να είναι σύμπτωση, μάλλον όμως δεν είναι. Το χθεσινό +2,41% στη μετοχή ήρθε την ημέρα που ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 30 εκατ. τεμάχια από 1/3/23 έως και 19/1/24, σε εύρος από 1 έως 30 ευρώ. Το χθεσινό +2,41% είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τις 17 του περασμένου Οκτωβρίου, αν εξαιρεθεί το +4,86% που έκανε στις 8 Φεβρουαρίου. Και όλα αυτά, σε μια φουλ ανοδική αγορά. Άλλωστε, την ώρα που ο Γ.Δ. κερδίζει 42,91% το τελευταίο πεντάμηνο, από αρχές Οκτώβρη έως χθες δηλαδή, ο ΟΤΕ είναι μόλις στο +0,13%!

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Δεκέμβριος 2021 - 1 Μαρτίου 2023

-- Motor Oil: Τα χθεσινά 25,70 ευρώ, είναι νέα ιστορικά υψηλά. Μετά το +5,20% της Τετάρτης, χθες έκανε πρεμιέρα στον MSCI Standard Index με +2,47% και τζίρο 11,6 εκατ. ευρώ.

-- Dimand: Απογοητεύει καθημερινά, δυστυχώς. Η αγορά έχει ανάγκη από καλές δυναμικές εταιρίες και η Dimand είναι τέτοια. Ωστόσο από τις 9 Φεβρουαρίου, σε 13 συνεδριάσεις έχει μόλις μία ανοδική. Χάνει 6,03%, κλείνοντας στα 13,25 ευρώ, όχι μακριά από τα 12,75 ευρώ που είναι (σε κλείσιμο) τα ιστορικά χαμηλά από τις 2 Φεβρουαρίου. Το ζήτημα είναι πότε θα μπουν στη μετοχή πιο δυναμικοί και φιλόδοξοι παίκτες.

Η πορεία της μετοχής της Dimand Ιούλιος 2022 - 01 Μαρτίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα τρισ. που μπαίνουν στις αγορές, η Τιτάν στην κορυφή, οι τράπεζες και ο ΟΛΠ

Η γλυκιά γεύση του 2023 για τους επενδυτές, τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια που επιστρέφουν σε μετοχές - ομόλογα, οι κινήσεις των τραπεζών, η Τιτάν στην κορυφή του 25άρη, ο ΟΛΠ σε υψηλό τετραετίας και το πάρτι στην Intrakat.