ΓΔ: 1392.95 -0.33% Τζίρος: 19.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο εντυπωσιακός Φεβρουάριος για το ΧΑ, οι νέες προκλήσεις και η παγίδα του ταύρου

Τα ισχυρά κέρδη του ΧΑ για πέμπτο διαδοχικό μήνα και οι προκλήσεις για τη συνέχεια, η αινιγματική Wall Street, η παγίδα του ταύρου και οι απλοϊκοί επενδυτές, η υπεραπόδοση της MIG και της ακτοπλοΐας.  

Τελευταία ημέρα και συνεδρίαση του Φεβρουαρίου σήμερα, με όλους τους δείκτες του ΧΑ να καταγράφουν νέα μεγάλα κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής είναι στο +8,85% τον Φεβρουάριο, ο FTSE 25 στο +9,34%, ο Mid Cap +3,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι σταθερός οδηγός της ανόδου πραγματοποιώντας ράλι 16,60%. Η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει με κέρδη 24,67% τον Φεβρουάριο και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με +18,73%, η Alpha Bank με +15,04% και η Eurobank με +12,90%.

Στην αντίπερα όχθη, σημαντική υστέρηση τον μήνα που φεύγει καταγράφουν ΓΕΚ Τέρνα (-4,82%), Σαράντης (-8,70%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,70%), ΑΔΜΗΕ (-4,03%), Quest Συμμετοχών (-2,85%) και Viohalco (-1,50%). 

Ο Φεβρουάριος ήταν ο πέμπτος διαδοχικά μήνας ισχυρής ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου να ξεπερνούν το 40%. Από αυτό το εντυπωσιακό σημείο θα ξεκινήσει ο Μάρτιος, μήνας που όλα δείχουν θα είναι προεκλογικός. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές και από τη στήλη και από την ιστοσελίδα τους πολλούς ειδικούς λόγους που δικαιολογούν την αισιοδοξία για το ΧΑ, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κίνηση των τιμών θα είναι μόνο ανοδική. Οι αγορές πρέπει να παίρνουν ανάσες, οι επενδυτές να αξιολογούν τα δεδομένα και τα νέα σημεία ισορροπίας και να κάνουν τις προσαρμογές που θεωρούν αναγκαίες.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Ιανουάριος 2022 - 24 Φεβρουάριου 2023

Επιπρόσθετα, αρκετά μπερδεμένη και αντιφατική είναι η εικόνα των ξένων αγορών η συμπεριφορά των οποίων επηρεάζει σε ένα βαθμό και την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία. Στο τέλος της ημέρας βέβαια όλα θα κριθούν από τη ρευστότητα. Αν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικές μετοχές, ποντάροντας στην καλή πορεία της εγχώριας οικοκομίας και την επερχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η άνοδος θα συνεχιστεί. 

-- Wall Street: Εξέπληξε πολλούς η χθεσινή ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών. Φαίνεται ότι, μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, αρκετοί ήταν οι επενδυτές που ακολούθησαν τη λογική του “buy the dip”, παίρνοντας θάρρος από ορισμένες καλές αναφορές αποτελεσμάτων από εισηγμένες και αψηφώντας την αποφασιστικότητα της Fed να ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια μέχρι να πέσει όσο χρειάζεται ο πληθωρισμός. Οι πιο σκεπτικοί αναλυτές, όπως ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley ή ο Τόρστεν Σλοκ της Apollo Global Management, προειδοποιούν ότι όσοι ανοίγουν τώρα θέσεις σε μετοχές κινδυνεύουν να πέσουν στη λεγόμενη “bull trap”, δηλαδή στην «παγίδα του ταύρου», όπου ένας επενδυτής ξεγελιέται από μια ανοδική δυναμική, αγοράζει και τελικά βγαίνει χαμένος όταν η άνοδος αποδεικνύεται «κούφια». Όπως έγραψε ο Σλοκ, «μια γενιά επενδυτών από το 2008 έχει διδαχτεί ότι πρέπει να αγοράζουν στις πτώσεις, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και καθώς οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου υποτιμούν την προσήλωση της FED στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%».

-- Η διαφωνία επενδυτών – οικονομολόγων: Το παράδοξο οι αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά το ράλι στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια να συνεχίζεται επιχειρεί να προσεγγίσει ο ιδρυτής και CEO της Assetwise Capital Management, Κωνσταντίνος Μοριανός. Σε άρθρο του στην Καθημερινή αποδίδει σε μια σειρά αιτιών την ασυμφωνία οικονομολόγων – επενδυτών, εκ των οποίων η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτό που περιγράφει ως αλλαγή της σύνθεσης της αγοράς. Όπως σημειώνει, η διάχυση της πληροφόρησης μέσω της τεχνολογίας και η πρόσβαση των ιδιωτών επενδυτών σε ολοένα και περισσότερα οικονομικά data, αναλύσεις και απόψεις έχουν αλλάξει τη σύνθεση των συμμετεχόντων στην αγορά, αυξάνοντας τη συμμετοχή των επενδυτών με πιο απλοϊκό τρόπο σκέψης. «Αυτοί οι επενδυτές πολλές φορές κινούνται αγελαία και λαμβάνουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, υπερβολικά ρίσκα σε σχέση με την αναμενόμενη απόδοση», σημειώνει ο κ. Μοριανός. Οι διαπιστώσεις αυτές βέβαια αφορούν τη μεγάλη εικόνα και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όχι την εγχώρια αγορά που όπως εδώ και πολλά χρόνια κινούνταν κόντρα στο διεθνές κλίμα εξαιτίας εθνικών ιδιαιτεροτήτων έτσι και τώρα μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, θετικά, λόγω επίσης εθνικών ιδιαιτεροτήτων.

-- MIG: Η μετοχή της MIG βρέθηκε πρώτη στην κατάταξη των τίτλων με τα μεγαλύτερα κέρδη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με κέρδη που ξεπέρασαν το 650% ως τις 23 Φεβρουαρίου -η δεύτερη της λίστας, Euroxx, ακολουθεί σε πολύ μεγάλη απόσταση, με άνοδο 246,1%. Αμέσως μετά, συναντάμε άλλες δύο μετοχές που σχετίζονται με τη MIG, άμεσα ή έμμεσα, και έχουν εντυπωσιακή απόδοση: η ΑΝΕΚ, με 216,7%, βρίσκεται στην τρίτη θέση και η Attica Group στην τέταρτη, με 140,7%. Αυτά τα εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου σχετίζονται βεβαίως με το σχέδιο που θα πετύχει με ένα… σμπάρο, δύο τρυγόνια: θα εξαλείψει, σχεδόν, τον δανεισμό της MIG και θα επιτρέψει να συγχωνευτούν οι Attica και η ΑΝΕΚ για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και χρηματοοικονομικά υγιή όμιλο στην ακτοπλοΐα. Πάντως, το +650% για τη MIG σχετίζεται με την αντιπαράθεση της Τρ. Πειραιώς με τον εφοπλιστή Ηλιόπουλο και ελέγχεται για… υπερβολή.

Η πορεία της μετοχής της MIG Ιούλιος 2020 - 24 Φεβρουαρίου 2023

-- ΟΤΕ: Απογοητεύει η μετοχή με απώλειες 4,50% στο διήμερο μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ κλείνει πτωτικά στις έξι από τις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις. Έτσι, γύρισε αρνητικά το 2023, υποχωρώντας κατά 0,69%, όταν σύσσωμη η αγορά καταγράφει σημαντικά κέρδη. Μόλις στο +0,14% το Φεβρουάριο, ενώ όλη η αγορά ανέβηκε.

-- ΟΤΕ – ΟΠΑΠ: Κάτω από το 1 δισ. ευρώ πλέον η διαφορά στην κεφαλαιοποίηση των ομίλων που κρατούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση της κατάταξης αντίστοιχα, πίσω από την Coca Cola HBC. O ΟΤΕ αποτιμάται στα 6,28 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 5,35 δισ. ευρώ, ήτοι διαφορά 930 εκατ. ευρώ.

-- ΕΥΑΘ: Μόνιμα… καταθλιπτική η μετοχή, στα 3,52 ευρώ με πτώση 1,95% την Παρασκευή, δεν απέχει πολύ από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τα 3,26 ευρώ που βρέθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Έχει υψηλό 52 εβδομάδων στα 4,60 ευρώ από τις 28 Απριλίου 2022. Στο «φτωχό» +6,67% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΑΘ Ιούλιος 2020 - 24 Φεβρουαρίου 2023

-- Σαράντης: Έχει συμπληρώσει 7ήμερο πτωτικό σερί, με απώλειες 8,10%, ενώ η υπόλοιπη αγορά «τρέχει». Η αποτίμηση έπεσε στα 491 εκατ. ευρώ, που τον φέρνει στην προτελευταία θέση στον FTSE 25, καθώς πιο κάτω είναι μόνο ο ΟΛΠ με 462 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Τα καύσιμα του ΧΑ, το call της Intralot και η δύναμη της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στους υπολογισμούς των επενδυτών, η κακή Πρωταπριλιά για τη Wall Street, η αντίδραση της Intralot και το σημερινό call, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 28,3% το α' τρίμηνο και το ράλι του ΟΛΠ.
MARKET MAKER

Στο «συν» τον Μάρτιο ο Δείκτης, το ράλι της ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΤΕ και η Autohellas

Καλύφθηκαν οι απώλειες του Μαρτίου, η ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί με +17%, ο ΟΤΕ ανεβάζει ρυθμούς, η ΔΕΗ πήρε τα ηνία στον Large Cap, η Autohellas αδικείται στο ταμπλό και το Αεροδρόμιο ετοιμάζεται για τον 25άρη.