ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αγορές Χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Το investor day της Alpha, ισχυρή ζήτηση για Star Bulk και τα κέρδη της Aegean

Οι τιμές του πετρελαίου συντηρούν τις ανησυχίες, το discount της BriQ, η αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές της Star Bulk, οι αναθεωρημένοι στόχοι της Alpha Bank και τα κέρδη της Aegean.

Διαθέσεις συσσώρευσης θα λέγαμε χθες, με την αγορά να καταφέρνει να κρατήσει, έστω και οριακά, το θετικό πρόσημο, λόγω των συνεχιζόμενων θετικών εκθέσεων που δημοσιεύονται. 

Το κλίμα έξω δεν ήταν υποστηρικτικό, αλλά δείξαμε χαρακτήρα. Βέβαια, λίγες μετοχές και πάλι ξεχώρισαν.


Ανησυχίες: Το πετρέλαιο δε λέει να υποχωρήσει. Είναι το Brent κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Που σημαίνει πως ο πληθωρισμός και πάλι θα πάει υψηλότερα. 

Την Πέμπτη η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, όπως έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές, κατά 0,25%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων επίσης διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.


Συμμετοχή: Μειωμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών τον Αύγουστο, μία εξέλιξη που μάλλον ήταν αναμενόμενη λόγω του καλοκαιριού. 

Οι ενεργές μερίδες, αυτές δηλαδή που έκαναν έστω μία πράξη, μειώθηκαν στις 29.500 μερίδες. 

Πωλητές οι Έλληνες με 50 εκατ. ευρώ και αγοραστές με 50 εκατ. ευρώ οι ξένοι. 

Συνολικά, οι Έλληνες έχουν από την αρχή του 2026 εκροές 254 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες εισροές έχουν οι ξένοι.


Alpha Bank: Στις 5 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, είναι η μεγάλη ημέρα για την Alpha Bank. Όπως έκανε γνωστό η τράπεζα στις 5/11 θα πραγματοποιηθεί το Investor Day όπου θα παρουσιαστούν το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξής του Ομίλου καθώς και οι αναθεωρημένοι στόχοι τους οποίους περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά.

Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή «χωνεύει» τα πολυετή υψηλά στα οποία βρίσκεται με την απόδοσή της να διαμορφώνεται στο +31,96% από την αρχή του έτους.


Allwyn: Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή κινήθηκε θετικά σε όλη σχεδόν τη συνεδρίαση για να προσγειωθεί στις δημοπρασίες σε χαμηλό ημέρας.

Λογικά θα δούμε αντίδραση.


Σαράντης: Μικρή αύξηση 1,3% στις πωλήσεις στο εξάμηνο και μόλις 0,4% αυξήθηκαν τα EBITDA, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 27,7 εκατ. ευρώ από 29,2 εκατ. ευρώ. 

Ο καθαρός δανεισμός μόλις στα 29,6 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, με τη μετοχή να έχει πιεστεί το τελευταίο διάστημα.

 


Fourlis: Περιμένει έκτακτο κέρδος από την πώληση του Sofia South Ring Mall, 9,3 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, που θα καλύψουν τις απώλειες λόγω αναδιοργάνωσης. Οι πωλήσεις στο εξάμηνο αυξήθηκαν 7,6%, με το EBITDA να μειώνεται στα 27,7 εκατ. ευρώ από 30,8 εκατ. ευρώ και, σε επίπεδο μεγεθών προ φόρων και τόκων, να εμφανίζει ζημία 1,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 6 εκατ. ευρώ. 

Αν δεν είχε κέρδη 10,1 εκατ. ευρώ από την Trade Estates, θα είχε μεγάλες ζημιές η τελική γραμμή.


Star Bulk: Ξεκινάει σήμερα η δημόσια προσφορά για 4,3 εκατ. νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης μεταξύ 23 ευρώ και 25,50 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον που έχει ήδη συλλεχθεί από τους αναδόχους είναι μεγάλο και θα πάει πολύ καλά. 

Πρόκειται για επιχειρηματία με δυνατό όνομα και μεγάλη αξιοπιστία, το οποίο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κλάδος πάει εξαιρετικά, θα φέρει καλό αποτέλεσμα.

 Δίνεται και ένα discount, που αξιολογείται ως πολύ θετική εξέλιξη. Τα καθαρά έσοδα, αν αφαιρεθούν τα έξοδα έκδοσης ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, θα είναι 104,88 εκατ. ευρώ. 

Δεν είναι και μικρές, πάντως, οι αμοιβές που θα δώσει η εταιρεία.


Qualco: Συνέντριψε το ορόσημο των 6 ευρώ μετά από μήνες ταλαιπωρίας στη ζώνη των 5,8 ευρώ. Χθες έκλεισε στο +4,43% και προχθές στο +4,46% ξεπέταγμα που συνοδεύεται από πολύ υψηλούς όγκους. 

Η διοίκηση δουλεύει συστηματικά και αθόρυβα απλώνοντας δίχτυα από το real estate μέχρι την άμυνα. Με όπλο την τεχνολογία.


Aegean Airlines: Περιμένουμε τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου. Με όσα έχουν γίνει με τον πόλεμο, δε νομίζουμε πως έχουμε δει κάποια αλλαγή εκτίμησης από αναλυτές. 

Η Eurobank Equities πρέπει να είναι η πρώτη ή από τις πρώτες. Μείωσε οριακά την τιμή-στόχο στα 15,90 ευρώ από 16 ευρώ, αν και η εκτίμηση για τα κέρδη μειώθηκε κατά 50% για τη φετινή χρήση. 

Φέτος περιμένει καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,65 ευρώ. Πέρυσι είχε καθαρά κέρδη 148 εκατ. ευρώ και είχε δώσει μέρισμα 0,90 ευρώ. Το 2027 τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 100 εκατ. ευρώ.


Πετρόπουλος: Πολύ θετική εξέλιξη η ανακοίνωση εξαγοράς από την εταιρεία. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πίεση στη μετοχή, λόγω των αδύναμων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε. 

Ωστόσο, προχωρά στην εξαγορά εταιρείας που είναι μεταπωλητής και έχει και τη συντήρηση οχημάτων Jaguar Land Rover για την Ελλάδα, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε τζίρο 19 εκατ. ευρώ το 2025.


BriQ Properties: Αν και με λιγότερα ακίνητα φέτος, καθώς πούλησε 8 πέρυσι, κατάφερε να κρατήσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα τον τζίρο. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν οριακά και στα 9,1 εκατ. ευρώ. 

Πλήρωσε λιγότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερους τόκους, λόγω μικρότερου επιτοκίου και μικρότερου δανεισμού. Έτσι, τα κέρδη αυξήθηκαν 25% και στα 6,8 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένη βάση. 

Στα 3,87 ευρώ η εσωτερική αξία, με την τιμή στο ταμπλό στα 3,20 ευρώ. Έχει discount, αλλά άλλες έχουν υψηλότερο.


Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο-Star Bulk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Star Bulk: Δημόσια πρόταση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο

Η Star Bulk Carriers ηγέτιδα στη μεταφορά ξηρού φορτίου, προχωρεί σε δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα και εισαγωγή στη Euronext Athens, στοχεύοτας στην άντληση έως 112,2 εκατ. για αναβάθμιση στόλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επαναγορές μετοχών αυξάνουν την αξία για τους μετόχους των τραπεζών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που αθροιστικά ξεπερνούν τα 11,1 δισ. ευρώ, ανταμείβοντας μαζί με τα μερίσματα τους μετόχους.