ΓΔ: 1401.51 0.28% Τζίρος: 82.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Συνέδριο για την Οδοντιατρική Υγεία στο Ηράκλειο Κρήτης το 2024

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές.

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα διεξαχθεί από τις 3-5 Οκτωβρίου 2024 το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς τη φέρνει στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών και πολιτικών εξελίξεων στην Οδοντιατρική διεθνώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκλεγμένος πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου των επικεφαλής λειτουργών Οδοντιατρικής και Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, «μαζί με την συνάδελφο, αναπληρώτρια Επικεφαλής Λειτουργό, Μαρία Τσαντίδου, σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Κρήτης, τις Οδοντιατρικές Σχολές Ελλάδας και Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας και τη στήριξη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των θεσμικών φορέων της Κρήτης, θα προετοιμάσουμε ένα συνέδριο που ευελπιστούμε ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οδοντιατρική κοινότητα και θα συμβάλλει σημαντικά στη δημόσια συζήτηση για την ισότιμη αντιμετώπιση της στοματικής υγείας, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς στοματική υγεία».

Όπως διευκρίνισε, ο τομέας της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς, ιδίως μετά την πανδημία και περιλαμβάνει τη συνηγορία στη στοματική υγεία, την οργάνωση και χρηματοδότηση της δημόσιας οδοντιατρικής παρέμβασης, την αξιολόγηση του επιπέδου στοματικής υγείας και των ανισοτήτων πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας, κ.α.

«Χωρίς αμφιβολία, η ανάθεση της σημαντικής αυτής διοργάνωσης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας στην ενίσχυση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά να ωφεληθεί από τον επιστημονικό διάλογο και την παρουσίαση καλών πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών, που δίνουν στη στοματική υγεία την προτεραιότητα που της αξίζει» είπε ο κ. Συγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι η σημασία της στοματικής υγείας τα τελευταία χρόνια έχει ευρύτερα αναδειχθεί και πως έχει καθοριστική συμβολή στη γενική υγεία, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική ευημερία.

«Η έλλειψη πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση, συντελεί στην επιδείνωση της γενικής υγείας των πολιτών και στην επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας και των νοικοκυριών με υπέρογκες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τους φτωχούς και τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να πλήττονται δυσανάλογα. Συνεπώς η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Ωστόσο, σε πολλές χώρες - και, ιδίως, στην Ελλάδα - διαχρονικά δεν τυγχάνει της αναγκαίας μέριμνας από το κράτος» ανέφερε ο Αριστομένης Συγγελάκης, διευκρινίζοντας ότι οι νόσοι του στόματος μπορούν να προληφθούν και το ψήφισμα του Π.Ο.Υ. για τη Στοματική Υγεία (Μάιος 2021) προσφέρει μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί.

«Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι κυβερνήσεις καλούνται να επενδύσουν στη στοματική υγεία των πολιτών έχοντας ως κύριες προτεραιότητες την καθολική κάλυψη (ώστε να μη μείνει κανείς εκτός οδοντιατρικής φροντίδας), την πλήρη ένταξη της στοματικής υγείας στο Σύστημα Υγείας, την στροφή στην πρόληψη και την παρέμβαση στους κοινωνικούς και εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας». Σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, «έχει δοκιμαστεί σκληρά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας» καθώς όπως είπε σημαντικό μέρος των πολιτών δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας (κυρίως τα οδοντιατρικά τμήματα των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων) είναι σοβαρά υποστελεχωμένος και με χρόνια ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του «dentist pass», του δωρεάν προγράμματος οδοντιατρικής πρόληψης, για όλα τα παιδιά 6-12 ετών χωρίς εξαιρέσεις, που μπορούν να επισκεφθούν τον ιδιώτη οδοντίατρο της επιλογής τους, όπως είπε «αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση, απολύτως σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ και γι' αυτό έχει σημασία η επιτυχία του προγράμματος και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του» και πως «η επαναλειτουργία, μετά από δέκα χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η πρόβλεψη στελέχωσης των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) και με οδοντίατρο, η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών των οδοντιατρείων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ευρωπαϊκούς πόρους, είναι αναμφίβολα παρεμβάσεις σε θετική κατεύθυνση που πρέπει να ενισχυθούν».

Επεσήμανε, δε, ότι «απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, επαρκής και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση και ισχυρή κοινωνική στήριξη για να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα διασφαλίζοντας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη στοματική υγεία για όλους». Το ενδιαφέρον από ξένους επιστήμονες για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, είναι ήδη έντονο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Επικεφαλής Λειτουργών Οδοντιατρικής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν, θα είναι σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη στοματική υγεία και την οδοντιατρική πρόληψη, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και με όπλο τις πιο σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Μυλοποτάμου: Εξοπλισμός 1.000.000 ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πρόκειται, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, για μια σημαντική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την περιβαλλοντική διαχείριση και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στη συλλογή, επεξεργασία και μεταφορά των απορριμμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου στις 5 Νοεμβρίου

Χρόνιος πόνος θεωρείται αυτός που διαρκεί παραπάνω από τρεις μήνες και συνιστά νόσο. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές καθώς περιορίζονται η ατομική και κοινωνική δραστηριότητα του ασθενή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ιδανικό για όλη τη χρονιά τουριστικό προορισμό εξελίσσονται τα Χανιά

Το γενικό κλίμα είναι αισιόδοξο καθώς τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και οι συνέργειες Φορέων με σκοπό την προβολή του τόπου, θα συνεχιστούν και θα επαυξηθούν βάσει σχεδιασμού, διατηρώντας κι επαυξάνοντας τη δυναμική του τουριστικού αγαθού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τα self-test καρκίνου του παχέος εντέρου

To υπουργείο τονίζει ότι ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι», αναφέρει.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην ΕΕ

Όπως επισημαίνουν οι συνδιοργωτές του σεμιναρίου «μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι επόπτες δημόσιας υγείας συνέβαλαν σημαντικά στην εκρίζωση της ελονοσίας από την Ελλάδα».