ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:39
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
Φώτο: Shutterstock

ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωσε σπείρα που εξαπατούσε επιχειρηματίες και πολίτες

Στόχοι των μελών της σπείρας ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, επιχειρήσεις, όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α., καθώς και πολίτες.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα που εξαπατούσε επιχειρηματίες και πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο με συλλήψεις στην Αθήνα, στο 'Αργος και στην Κάτω Αχαΐα.

Συνελήφθησαν δυο άνδρες ηλικίας 49 και 42 ετών, καθώς και μια γυναίκα 36 ετών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 26 ακόμη μελών της σπείρας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 80 απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών και πολιτών που διαπράχθηκαν από τον Μάιο του 2019 στην Πάτρα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ηλεία, στην Αττική, στις Σπέτσες, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Λακωνία, στην Φθιώτιδα, στην 'Αρτα, στην Πρέβεζα, στην Θεσπρωτία, στην Κοζάνη, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στην Καβάλα, στη Ροδόπη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα Ιόνια Νησιά.

Στόχοι των μελών της σπείρας ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, επιχειρήσεις, όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α., καθώς και πολίτες.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν δύο μεθόδους. Πρώτον, παράγγελναν προϊόντα ή υπηρεσίες και ισχυρίζονταν ψευδώς στους επιχειρηματίες, ότι τους πλήρωναν μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής. Στη συνέχεια, έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης, στο οποίο αναγραφόταν πολύ μεγαλύτερο ποσό από την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας και ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά των χρημάτων.

Δεύτερον, προσποιούνταν υπαρκτούς ιατρούς ή φαρμακοποιούς και επικαλούμενοι έκτακτη ανάγκη, είτε δική τους, είτε ή συγγενικών τους προσώπων, ζητούσαν από τα θύματά τους, αν μπορούσαν, να τους εξυπηρετήσουν με κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, λέγοντάς τους ότι θα τους επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα.

Μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικά τα μέλη της σπείρας, έστελναν στα θύματά τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστές αποδείξεις κατάθεσης των χρημάτων που είχαν λάβει.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας ξεπερνά τα 140.000 ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν περισσότερα από 325.000 ευρώ.

Οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοιες υποθέσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη 46χρονου καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα από τη Σερβία

Στη Βούλα συνελήφθη 46χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα από τη Σερβία για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με παράνομα κέρδη άνω των 17 εκατ. δηναρίων. Τον εντόπισαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαγωγές σε αστυνομικούς ελέγχους περιμετρικά του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα

Η Αστυνομία πραγματοποίησε προληπτικούς ελέγχους γύρω από το Πολυτεχνείο, προχωρώντας σε προσαγωγές, ενώ ένας νεαρός συνελήφθη όταν εντοπίστηκαν στην κατοχή του σφυρί και ναρκωτικές ουσίες.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 25 μαθήτριες απήχθησαν από ένοπλους σε οικοτροφείο θηλέων

Ένοπλοι εισέβαλαν σε οικοτροφείο θηλέων στην Κέμπι της Νιγηρίας, σκότωσαν έναν υπάλληλο και απήγαγαν 25 μαθήτριες, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δράστες μπήκαν στο σχολείο οπλισμένοι γύρω στη 1 το πρωί.