ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Με ΚΥΑ ο κατάλογος με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου ατόμου που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος.

Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει εθνικό κατάλογο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο.

Με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς δώδεκα χώρες προέλευσης: η Γκάνα, η Σενεγάλη, το Τόγκο, η Γκάμπια, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Αλβανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ινδία και η Αρμενία.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του νέου νόμου 4636/2019 για το άσυλο, μια χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής για τον αιτούντα μόνο εφόσον αποδειχθεί μετά την εξέταση της αίτησης ότι ο αιτών «δεν επικαλείται σοβαρούς λόγους για να θεωρηθεί ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής χώρα καταγωγής για τον ίδιο».

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου ατόμου που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Νέες αφίξεις μεταναστών σε Καλούς Λιμένες και Ιεράπετρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων, ενώ περίπου 30 άτομα αποβιβάστηκαν σε παραλία του Μύρτου Ιεράπετρας και εντοπίστηκαν από τις αρχές.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Οικογένειες εκτοπισμένων αντιμετωπίζουν απόγνωση λόγω πολέμου

Ο Ραμπίx Χρέις, πατέρας 9 παιδιών από τον νότιο Λίβανο, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε μια σκηνή στη Βηρυτό μετά τον εκτοπισμό από τον πόλεμο, αφού έχασε το συνεργείο του και το σπίτι του λόγω των εχθροπραξιών.