«Η αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων και των αποκλεισμών είναι υπόθεση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Θέλουμε οι Ρομά να είναι ισότιμοι με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Συνάντηση των Αντιπροσωπειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά, που συνδιοργανώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας μαζί με την UNICEF.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «παρά τις σημαντικές προσπάθειες, που έχουν καταβληθεί έως σήμερα, οι Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην κοινωνικοοικονομική τους ένταξη: υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, η υψηλή μαθητική διαρροή, ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μειωμένες δυνατότητες για ένταξη στην αγορά εργασίας, αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα. Ιδιαίτερα ευαίσθητο δε, είναι το θέμα των παιδιών Ρομά -αντικείμενο της σημερινής συνάντησης- και κυρίως των κοριτσιών και των νέων γυναικών που κινδυνεύουν να παγιδευτούν για όλη τους τη ζωή στον φαύλο κύκλο αυτών των εμποδίων. Γι' αυτό, στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και εντείνοντας τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα και οι διακρίσεις που βιώνουν, σε αρμονία με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση αυτή, με «πυξίδα» τη νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 και τους τέσσερις πυλώνες του, που είναι:
- Η πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
- Η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, υγεία, απασχόληση, υγεία, στέγαση).
- Η πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.
- Η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
«Δεν εξαντλούμε φυσικά τις προσπάθειές μας σε προσεγγίσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά προχωράμε και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις επί του πεδίου» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα παιδιά που υφίστανται διακρίσεις, τους νέους και τις γυναίκες Ρομά. Συγκεκριμένα, οι δράσεις μας εστιάζουν στην ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων Ρομά για την ένταξη και παραμονή τους στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Παράλληλα, ενισχύουμε τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως παιδικές κατασκηνώσεις. Επίσης, εστιάζουμε στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης στις κοινότητες με ειδικά προγράμματα, καθώς και στην παροχή ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής στήριξης των οικογενειών και των παιδιών Ρομά, μέσω των 60 Παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας Δήμων με υψηλές συγκεντρώσεις Ρομά. Τέλος, η παροχή σχολικών γευμάτων και η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για οικογένειες που διαβούν σε συνθήκες φτώχειας, είναι δράσεις που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους Ρομά».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα, λοιπόν, με τη στρατηγική για τους Ρομά προχωρούν η Εθνική Στρατηγική για η Μείωση της Φτώχειας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εγγύηση για το Παιδί, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με ουσία, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας, αλλά επειδή αυτό επιβάλλει η συνείδησή μας. Όταν μιλάμε για σύγχρονες δημοκρατίες και για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την ανάγκη να εμβαθύνουμε στο θέμα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκύψουμε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα των κοινοτήτων των Ρομά και ιδίως των παιδιών Ρομά που αξίζουν σίγουρα ένα καλύτερο μέλλον».