Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμβροι ή σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη και ενδεχομένως τοπικά 6 μποφόρ στην Κρήτη.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μετά το μεσημέρι, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-37, στην Ήπειρο από 20 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 21 έως 34 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Βόρειες Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι ασθενείς, ενώ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στην Κρήτη 6 μποφόρ.
Υπενθυμίζουμε πως ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται μέσα στο διήμερο Παρασκευής 19/8 - Σαββάτου 20/8, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Αιτία γι' αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.
Ειδικότερα, η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/8 είναι ότι αυτή αναμένεται να πέσει κάτω από το 10% στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.