ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
Τρακτέρ οργώνει αγρό στην ύπαιθρο της Γεωργίας, με έμφαση στη σύγχρονη αγροτική τεχνολογία.

Στα 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση η ενίσχυση που προβλέπει το υπομέτρο

Υπεγράφη η απόφαση για το υπομέτρο που αφορά τα συστήματα ποιότητας στον αγροτικό τομέα και προβλέπει ετήσια ενίσχυση για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης από βιοκαλλιεργητές, πτηνοτρόφους και οινοποιούς και ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

Στις 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση ανέρχεται η ετήσια ενίσχυση για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης από βιοκαλλιεργητές, πτηνοτρόφους και οινοποιούς, που εντάσσονται στο υπομέτρο στήριξης νέων συμμετοχών σε συστήματα ποιότητας (Υπομέτρο 3.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, η ενίσχυση αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, πάγιες δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό.

Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά).

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:

  • Βιολογική παραγωγή (ΒΠ) έως 2.020 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως
  • Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), έως 1.300 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ), έως 3.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Αποτελεσματική ευρωπαϊκή στήριξη για αγρότες και αλιείς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τη Λευκωσία, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης για αγρότες και αλιείς, λόγω διαδοχικών κρίσεων που απειλούν την παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια.
Κατάστημα Τράπεζας Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πειραιώς: Ανθεκτικότητα στα αγροτικά εμπορεύματα εν μέσω κινδύνων

Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι αγροτικές αγορές παραμένουν ανθεκτικές, με τις τιμές να επηρεάζονται από γεωπολιτικές εξελίξεις, κλιματικούς κινδύνους και μεταβολές στην παγκόσμια προσφορά.
Αγρότες με τρακτέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών για το υψηλό κόστος παραγωγής

Περίπου 35 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από αγρότες στα Μάλγαρα διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στάθμευσαν σε παράδρομο του ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν επιβάλλονται κυρώσεις ΦΠΑ σε αγρότες έως 29/5/2026

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, αγρότες που υπερβαίνουν το όριο επιδοτήσεων των 5.000€ και μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ το 2026, μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους χωρίς πρόστιμα μέχρι 29/5/2026.