ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ: Πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής η ασφάλεια των τροφίμων

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης και σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αποτελεί η ασφάλεια των τροφίμων, επισημαίνει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (World Food Safety Day), που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου.

Το φετινό θέμα της εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία» (Safer food, better health) και επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους τα ασφαλή τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την υγεία και την ευημερία μας αλλά και την ευζωία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η ασφάλεια τροφίμων είναι καθοριστική για υγιή και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. «Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς αυτά μπορούν να βελτιωθούν στο σύνολό τους, έτσι ώστε να παράγουμε, να εμπορευόμαστε και να καταναλώνουμε υγιή και θρεπτικά τρόφιμα» σημειώνεται.

Μερικά από τα κύρια μηνύματα που απευθύνει η εκστρατεία του WHO για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων για το έτος 2022 είναι:

  1. Δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή, θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες και θα βοηθήσουν τον ενήλικο πληθυσμό να ζήσει μια ενεργή και υγιή ζωή και τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
  2. Τα ασφαλή τρόφιμα επιτρέπουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προάγουν τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα μπορούν να προληφθούν με σωστό χειρισμό των τροφίμων και εκπαίδευση.
  3. Όλοι αξιολογούν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ως μέρος των καθημερινών τους επιλογών. Αυτές οι επιλογές γίνονται από άτομα και συλλογικά από οικογένειες, κοινότητες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
  4. Η κοινή ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί τη συνεργασία σε θέματα που μας επηρεάζουν όλους - σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς εντός κοινοτήτων, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, αλλά και διασυνοριακά, για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλών τροφίμων σε όλο τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο τώρα και στο μέλλον.
  5. Οι καταναλωτές συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν «διά γυμνού οφθαλμού» ή να μυρίσουν εάν τα τρόφιμά τους είναι ασφαλή, αλλά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει δοκιμές και εργαλεία για τον εντοπισμό μη ασφαλών τροφίμων. Επιστήμονες τροφίμων όπως μικροβιολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί, τοξικολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί συμβουλεύουν ποιες πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας, χειρισμού και προετοιμασίας τροφίμων χρειάζονται για να γίνουν τα τρόφιμα ασφαλή. Όταν εφαρμόζονται ασφαλείς πρακτικές σε όλη την τροφική αλυσίδα, τα τρόφιμα γίνονται ασφαλή.
  6. Η ασφαλής παραγωγή τροφίμων βελτιώνει τις οικονομικές ευκαιρίες επιτρέποντας την πρόσβαση των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην αγορά και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, τα μη ασφαλή ή επιμολυσμένα τρόφιμα οδηγούν σε απορρίψεις εμπορευόμενων παρτίδων, οικονομική βλάβη και απώλεια και σπατάλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι καλές πρακτικές κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιώνουν τη βιωσιμότητα ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στη διατήρηση περισσότερου γεωργικού προϊόντος.

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει καθημερινά στην προσπάθεια υλοποίησης και εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων με την ενημέρωση και επίβλεψη των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο των τροφίμων επιχειρήσεων και την αντικειμενική, έγκυρη και άμεση πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού στα θέματα αυτά.

Ειδικά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στην επιτυχημένη επικοινωνιακή εκστρατεία της ΕΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τίτλο «EU Choose Safe Food» που έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων, αφού τους εξηγηθεί η επιστήμη που υπάρχει πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανανεώθηκε η συνεργασία του ΕΦΕΤ με το υπ. Υγείας της Κύπρου

Με την υπογραφή του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας αναμένεται να επιτευχθεί περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης τεχνογνωσίας στους τομείς της αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών και βιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβουλές ΕΦΕΤ για τις αγορές και κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα

Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευσή τους, προστατεύει τους καταναλωτές από τροφιμογενή νοσήματα, συμφέρει οικονομικά και βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ανάκληση φυτικών γιαουρτιών της ΔΩΔΩΝΗ κάλεσε ο ΕΦΕΤ

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι η προληπτική ανάκληση πραγματοποιείται λόγω ποιοτικής απόκλισης στη πρώτη ύλη την οποία προμηθεύεται από τρίτο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή φυτικού προϊόντος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοτόπουλα Πίνδος: Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απόσυρση του προϊόντος

Ο Α.Π.Σ.Ι ΠΙΝΔΟΣ, ανακοίνωσε πως έχει ήδη προβεί στην απόσυρση του προϊόντος «Μπούτι κοτόπουλου κατεψυγμένο σε δισκάκι» , που είχε διατεθεί στην αγορά, σε ποσοστό 98,7%. Ο ΕΦΕΤ έχει καλέσει όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.