Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες Β1, Β2, G1 & G2» πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία στο προϊόν «Φυστίκι αράπικο ψημένο αλατισμένο από την Πελοπόννησο – η Αλφαβήτα κοντά στην ελληνική γη», συσκευασίας 250 γρ., με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 26/02/2027 και αριθμό παρτίδας L260226.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, το δείγμα βρέθηκε να περιέχει αφλατοξίνη Β1 και συνολικές αφλατοξίνες σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από τα προβλεπόμενα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία των καταναλωτών.
Το εν λόγω προϊόν επεξεργάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για την εταιρεία «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΕ» από την επιχείρηση «ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΕ (ΞΗΡΟΚΑΡΠ)», που εδρεύει στο 4ο χλμ Αμφιλοχίας–Αγρινίου.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά και ήδη πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.