ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γυναίκα σε επιχείρηση
Φώτο: Shutterstock

Δικαίωση εργαζομένης που απολύθηκε κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης

Στην παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της εγκύου είναι άκυρη διότι δεν τηρήθηκαν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις για τις εργαζόμενες οι οποίες προστατεύονται από απόλυση λόγω εγκυμοσύνης.

Δικαιώθηκε εργαζόμενη που κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας, τον πρώην εργοδότη της, γιατί την απέλυσε, ενώ τελούσε σε εκ του νόμου προστασία λόγω εγκυμοσύνης.

Η εργοδότρια εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της προσφεύγουσας έγινε για σπουδαίο λόγο και συγκεκριμένα, εξαιτίας της διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης στο υποκατάστημα όπου εκείνη εργαζόταν.

Κατά την έρευνα που διενέργησε ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι αφενός ο εργοδότης δεν προσκόμισε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο απασχόλησης της εργαζόμενης σε άλλο υποκατάστημα, αφετέρου δεν επικαλέστηκε, ως όφειλε, σπουδαίο λόγο για την απόλυση κατά τον χρόνο που αυτή έλαβε χώρα. Αντιθέτως, ο εργοδότης γνωστοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο μόνο στην Επιθεώρηση Εργασίας, τρεις μήνες αργότερα και μάλιστα, μετά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς.

Καταλήγοντας, ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της προσφεύγουσας είναι άκυρη, διότι δεν τηρήθηκαν οι εκ του νόμου τιθέμενες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τις εργαζόμενες που προστατεύονται από απόλυση λόγω εγκυμοσύνης, δηλαδή δεν υπήρξε επίκληση σπουδαίου λόγου για την απόλυσή της.

Το γεγονός αυτό, συνιστά διάκριση λόγω φύλου και παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Για τον λόγο αυτό, η Αρχή εισηγήθηκε την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, στο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μία ώρα στάση εργασίας στο Μπεν Γκουριόν φέρνει χάος στο αεροδρόμιο

Ξαφνική στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προκάλεσε αναστάτωση εν μέσω τουριστικής περιόδου, με διακοπή αφίξεων από τις 14:00 και σταδιακές αναχωρήσεις, ενώ πολλές πτήσεις επέστρεψαν στους προορισμούς τους.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Τέσσερις εργαζόμενοι σοβαρά τραυματισμένοι από υπερταχεία

Τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τις αισθήσεις τους όταν παρασύρθηκαν από τρένο κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης κοντά στο Τόκιο. Οι διασώστες βρήκαν τρεις εγκλωβισμένους κάτω από το τρένο και έναν στην αποβάθρα, χωρίς ζωτικά σημεία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυση της διοικήτριας ΔΥΠΑ για απειλές σε εργαζόμενους ΚΠΑ2 Κηφισιάς

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η διοικήτρια της ΔΥΠΑ στο ΑΤ Κηφισιάς κατά ανέργου που απείλησε εργαζόμενους για τη μη παραλαβή προπληρωμένης κάρτας, αν και το επίδομα είχε ήδη πιστωθεί στον λογαριασμό του.
Παιδικός σταθμός εσωτερικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε εφαρμογή νέο σύστημα μόνιμων προσλήψεων για παιδικούς σταθμούς δήμων, μέσω ΑΣΕΠ, με στόχο τη διατήρηση μακροχρόνιων εργαζομένων και κάλυψη οργανικών θέσεων, με προθεσμία ως 30/9/2026.
Άννα Ευθυμίου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Ευθυμίου: Ενίσχυση επαγγελματικής ασφάλισης για ασφαλές μέλλον

Η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Ευθυμίου, τόνισε στη Βουλή τα οφέλη του νέου νόμου για ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης μέσω μακροπρόθεσμης αποταμίευσης.