ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
green transformation
Φώτο: Shutterstock

Ποιες θεσμικές αλλαγές χρειάζεται ο «πράσινος» μετασχηματισμός των πόλεων

Όπως σημειώνει ο κ. Καρατσώλης για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού θα πρέπει να υπάρξει μια μαζική και ταχεία απανθρακοποίηση, και επιλογές βασισμένες στο έδαφος και τη φύση.

Στη συζήτηση για τον «Πράσινο Μετασχηματισμό των πόλεων - Εργαλεία Δίκαιου - Nature-based solutions» συμμετείχε ο δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, επιστημονικός συνεργάτης Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων Κωνσταντίνος Καρατσώλης η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ESG Athens Symposium 2022.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρατσώλης επικεντρώθηκε στην ανάγκη για λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nbs), το πεδίο εφαρμογής τους καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εθνικό μας δίκαιο προς αυτή τη κατεύθυνση. Για να πετύχουμε τους στόχους που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, σημείωσε ο κ. Καρατσώλης απαιτείται, εκτός από μια μαζική και ταχεία απανθρακοποίηση, και επιλογές βασισμένες στο έδαφος και τη φύση, μέσω της προστασίας, της αποκατάστασης και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων (Δάση , πάρκα – άλση , καλλιέργειες, υγρότοποι, ρέματα , παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα).

Αυτό, τόνισε ο κ. Καρατσώλης, προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Στη Δασική Νομοθεσία – Νομοθεσία περί αστικών πάρκων – αλσών – pocket park, με στόχο να καθοριστεί επακριβώς τι επιτρέπεται  και πως σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις Νbs στα πάρκα και στα άλση. 
  • Στον Νέο Οικοδομικός Κανονισμός - ΝΟΚ (Ν.4067/2012), όπου θα πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες διατάξεις με κίνητρα και υποχρεώσεις για πρασίνισμα (πρασίνισμα κτιρίων πράσινες στέγες, πράσινοι τοίχοι/προσόψεις και φυτεμένες στέγες). 
  • Στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) - Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ), στα οποία θα πρέπει να προβλεφθεί ως όρος ή ότι επιβάλλονται οι Nbs ή ότι επιτρέπονται αναλόγως των περιοχών και της φυσιογνωμίας τους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θα ήταν να εφαρμοστούν οι Nbs σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη. 
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαράγγι Σαμαριάς Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει το 2026 ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ανακοινώθηκε επισήμως

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για το 2026, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης. Διαθέσιμη εφαρμογή nowcasting για έγκαιρη προειδοποίηση και διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για άμεση δράση ΠΟΥ & Ευρώπης κατά της κλιματικής κρίσης

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΠΟΥ να ενισχύσουν άμεσα τις δράσεις τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη κρίση που απειλεί υγεία, διατροφή και ασφάλεια.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι φετινές βροχές, υπήρξαν οι ισχυρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων 30 ετών, με βελτίωση υπόγειων υδροφόρων σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όχι όμως και στις πεδινές περιοχές λόγω δεκαετιών υπεράντλησης. Στην Αττική η ζήτηση παραμένει υψηλή.
Εξοπλισμός τηλεργασίας γραφείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Τηλεργασία στο Νέο Δελχί λόγω έλλειψης καυσίμων

Οι αρχές του Νέου Δελχί λαμβάνουν μέτρα 90 ημερών για εξοικονόμηση καυσίμων, όπως τηλεργασία για δημοσίους υπαλλήλους, λόγω ελλείψεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Έκκληση Μόντι για μειωμένη κατανάλωση.
Δημοτικό αστικό λεωφορείο
ESG

Λεωφορείο στην Καλαμάτα μεταφέρει μήνυμα για την απώλεια βιοποικιλότητας

Στους δρόμους της Καλαμάτας κυκλοφορεί το πρώτο αστικό λεωφορείο που ενημερώνει για την απώλεια βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας και με εικαστικές λωρίδες που δείχνουν τη μείωση από το 1970 ως το 2020.