ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νεογέννητο μωρό πόδια
Φωτο: Shutterstock

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα

Παγκόσμια ημέρα προωρότητας και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκε μωβ τιμώντας του μικρούς αγωνιστές της ζωής. Υψηλό το ποσοστό στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) επισημαίνει πως «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα (15.000.000 παγκοσμίως)».

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο και φτάνει στο 12%, καθώς ετήσια στατιστικά στοιχεία (2017), δείχνουν ότι στη χώρα μας γεννήθηκαν 10.626 πρόωρα νεογνά.

«Ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι- σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ και προσθέτει: «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα».

Υπογραμμίζει, δε, πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής, το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό “σύνδρομο” και να μειωθούν τα ποσοστά τον πρόωρου τοκετού.

Η ΕΝΕ διαπιστώνει επίσης ότι η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση τον πρόωρου τοκετού, επισημαίνει ότι στη χώρα μας, το 2017 τα περισσότερα παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 30– 34 ετών όταν για το 1997 ήταν 25 – 27 ετών και 20 – 22 ετών για το 1977 και σημειώνει πως την τελευταία δεκαετία, οι γεννήσεις/έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους/έτος, παρ’ ότι η επιβίωση των μικρών ασθενών έχει αυξηθεί κατά περίπου μία εβδομάδα ανά 10ετία.

«Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια, όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την περιγεννητική φροντίδα. Χρέος και ευθύνη της πολιτείας είναι η οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας συνολικότερα και η δημιουργία περιγεννητικών κέντρων, σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα διεθνή standards» αναφέρει η ΕΝΕ υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας των γυναικολόγων, νεογνολόγων, νοσηλευτών/μαιών για τον αναπάντεχο πρόωρο τοκετό και τις συνέπειές του.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην φροντίδα αυτών των νεογνών και η εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων επιμόρφωσης με ευθύνη της Πολιτείας και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς.

Η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργανώνει επιστημονική διημερίδα, στη Θεσσαλονίκη (30/11-1/12), στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, με θέμα «Σύγχρονες απόψεις στην Νεογνολογία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Μακεδονία Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκη 42χρονου Βρετανού για αναγκαστική προσγείωση στη Θεσσαλονίκη

Στον 42χρονο Βρετανό που προκάλεσε αναστάτωση σε πτήση από Νιουκάστλ προς Ηράκλειο και οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση στη Θεσσαλονίκη, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με 3ετή αναστολή λόγω επιθετικής συμπεριφοράς.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Θετική εξέλιξη για τα αιτήματα του Δήμου, λέει ο Αγγελούδης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα 6+1 έργα που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να υλοποιήσει, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων εντός διμήνου.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη διοργανωτή event supercars για παράνομη κούρσα στη Νέα Παραλία

Συνελήφθη ο διοργανωτής event με supercars στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, καθώς πολυτελές όχημα κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο πλακόστρωτο. Ο συλληφθείς οδηγείται στη Δικαιοσύνη αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι της άδειας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Θεοδώρειο Σιντικής Σερρών

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε στο Θεοδώρειο Σιντικής Σερρών, με 12 πυροσβέστες και 5 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο. Ο δήμος συνδράμει με υδροφόρες, ενώ ερευνώνται τα αίτια από το αρμόδιο ανακριτικό κλιμάκιο.