Την ανάγκη κατάρτισης νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, με έμφαση στην πρόληψη και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των κρίσεων, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με αντικείμενο τις πρόσφατες φωτιές. Ειδικότερα, τόνισε πως η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία της διαμόρφωσε ήδη το σύνολο των θέσεων και προτάσεων, που αφορούν στο νέο αυτό μοντέλο το οποίο θα τεθεί, όπως ανέφερε, υπόψη και των υπόλοιπων αιρετών Διοικήσεων των Περιφερειών, ώστε να αποτελέσει και θέση της ΕΝ.Π.Ε.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την Περιφερειακή διαχείριση, «κλειδί για τη βελτίωση του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας και μοντέλο που εμπιστεύονται όλες οι ανεπτυγμένες χώρες». Τόνισε την ανάγκη υπέρβασης των αποτυχημένων συνταγών υπογραμμίζοντας ότι «το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης ό,τι είχε να δώσει το έδωσε».
Από την πλευρά της η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας υπό την παράταξη «Δύναμη Ζωής», δια του Χρ. Καραμάνου, πρότεινε προς ψήφιση ένα αντίστοιχο σχέδιο απόφασης «στοχευμένο, απολύτως λογικό, εφαρμόσιμο και κοστολογημένο», όπως το χαρακτήρισε το οποίο η Διοικούσα παράταξη παρέπεμψε στο μέλλον. Επίσης ο κ. Καραμάνος διεκδίκησε την «πολιτική συγνώμη» για την «άδικη στοχοποίηση» της Περιφέρειας και προσωπικά της Ρ. Δούρου αναφορικά με τις τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς του 2018 στην Αν. Αττική και στο Μάτι. Ο κ. Πατούλης υπενθύμισε πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι φταίει η Περιφέρεια για τις πυρκαγιές καθώς ο ρόλος της είναι επικουρικός προς την Πυροσβεστική», με τον κ. Καραμάνο να ανταπαντά «κάθε φορά που λέτε ότι η Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές είναι σαν να ζητάτε συγνώμη από την κ. Δούρου».
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη αφενός της ενίσχυσης του συστήματος πολιτικής προστασίας, αφετέρου της βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των εμπλεκόμενων Κρατικών υπηρεσιών στη διαχείριση των πυρκαγιών. Προηγήθηκε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη. Στη συζήτηση κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν: Αχαρνών Σ. Βρεττός, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Διονύσου Γ. Καλαφατέλης και Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης, ενώ στο συμβούλιο εκπροσωπήθηκε και ο Δήμος Κηφισιάς.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της Περιφέρειας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανάσχεση των πυρκαγιών, 24 ώρες το 24ωρο, κινούμενοι πάντα στο όριο που θέτει το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις αρμοδιότητες μας». Ανέφερε τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας τόσο στο έργο της κατάσβεσης όσο και για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, υπογραμμίζοντας πως τώρα έχει προτεραιότητα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Χαρακτήρισε «αναγκαίο να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα με fast track διαδικασίες με ταυτόχρονη εξασφάλιση των συνθηκών διαφάνειας, αν θέλουμε να προλάβουμε το κακό».
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις για το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας:
- Προτάσσεται αυτό της Περιφερειακής Διαχείρισης, «αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες».
- Επιδοκιμάζεται η εξαγγελία από την κυβέρνηση για τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, με την σημείωση «ο έλεγχος και ο συντονισμός να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο» και την προϋπόθεση της ενίσχυσης τους «με όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό».
- Θετική χαρακτηρίζεται και η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με ενίσχυση του προσωπικού τους και έλεγχο για το αν κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους.
- Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ.
- Ενδυνάμωση της πρόληψης με χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης η οποία θα συνοδεύεται κι από ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης επέμβασης εναέριων κι επίγειων δυνάμεων.
- Αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος με πρωτοβουλίες για αύξηση και αναβάθμιση των ικανοτήτων του με εκπαιδευτικά προγράμματα.
- Έγκαιρη διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , για δράσεις π.χ. καθαρισμού.
- Αξιοποίηση των πόρων των Περιφερειών κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως π.χ. για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με 30 οχήματα ή την ενίσχυση αγροτικών και τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφές.
Τέλος, χαρακτηρίζεται «αυτονόητη» η συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων, με την σημείωση ότι «στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη σχεδιάσει, πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού, εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις, με δέντρα κατάλληλα για το Αττικό περιβάλλον».