Σε κίνδυνο έχει τεθεί η τροφοδοσία ρεύματος της Ανατολικής Αττικής, καθώς όπως ανακοινώνει ο ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, όπως το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Στην ανακοίνωση του, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει «πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. ΑθανάσιοςΔαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. ΓιώργοςΣτάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι».
Ο ΑΔΜΗΕ νωρίτερα είχε διαψεύσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, με πηγές να αναφέρουν πως δεν σημειώθηκαν εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς ενώ οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τις εγκαταστάσεις οφείλονται σε χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας. Οι βυθίσεις τάσεις που σημειώνονται στην Αττική εξαιτίας της πυρκαγιάς έχουν θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Υπενθυμίζουμε πως σε χθεσινές δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησαν από τους πολίτες λελογισμένη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής καθώς η λειτουργία του συστήματος δείχνει να «κρέμεται από μία κλωστή». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που δημοσιεύονται μέσω της ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά iptoAnalytics, στις 15.00 έδειχναν εκτίναξη της κατανάλωσης (φορτίο συστήματος) στις 8.439 μεγαβατώρες (ΜWh), σε επίπεδο υψηλότερο από την πρόβλεψη του μοντέλου (8.320 MWh).
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι θωρακισμένο, οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι απαραίτητες για να παρέχουν ενέργεια είναι διαθέσιμες, ενώ ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΔΔΗΕ με όλο τους το προσωπικό βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί όποιο θέμα προκύψει.
Επίσης, συστάσεις προς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. σήμερα απηύθυναν το πρωί οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη βιομηχανία.
Πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα του 24ωρου που η ζήτηση (λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών) εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά δεν υπάρχει η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βιομηχανία θα ανταποκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι για το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ το μέγιστο φορτίο του συστήματος αναμένεται να φθάσει στα 9.550 μεγαβάτ στις 7-9 μ.μ. απόψε, μέγεθος που δεν περιλαμβάνει τις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης. Το συνολικό φορτίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 11.000 μεγαβάτ.
Χθες σχεδόν η μισή ενέργεια (48 %) καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν: εισαγωγές (19 %), λιγνίτες (16 %), υδροηλεκτρικά (12 %) και ΑΠΕ (5 %). Στελέχη και τεχνικό προσωπικό στις εταιρίες παραγωγής, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή.