ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» ανοίγει τους ορίζοντες των ελληνικών πανεπιστημίων

Τρία ελληνικά Πανεπιστήμια συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ πανεπιστημίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλευρό της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση συνεργειών μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρώπης η Νίκη Κεραμέως, η οποία παρευρέθη στο εναρκτήριο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (European Universities Initiative), στις Βρυξέλλες.

Όπως επεσήμανε η ίδια «τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να ενισχυθούν, να ισχυροποιηθούν, να ανοίξουν νέους ορίζοντες» συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή.

Ήδη, τρία ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κάνει την αρχή: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μέλος της συμμαχίας CIVIS, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μέλος της συμμαχίας CONEX US και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος της συμμαχίας EPICUR.

Η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» αφορά στη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ πανεπιστημίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός των οποίων θα δύνανται να πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων, συνεργασίες, κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών και ευέλικτες μορφές διδασκαλίας, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχία συνδυάζοντας σπουδές σε περισσότερες χώρες της Ένωσης.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική δυνατότητα που παρέχεται στα πανεπιστήμια της χώρας μας να αποκτήσουν περαιτέρω τεχνογνωσία, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να διευρύνουν τους ορίζοντες των μελών της κοινότητάς τους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η υπουργός Παιδείας συμμετείχε σε τρεις διαδοχικές συνόδους Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η πρώτη σύνοδος, κοινή μεταξύ Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, είχε θέμα τη δημιουργία μιας σταθερής οικονομικής βάσης για την Ευρώπη και την αποδοτική, αποτελεσματική και ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο, η υπουργός ανέπτυξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί, «ώστε να επενδύσουμε στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας και να επιτύχουμε ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Το θέμα συζήτησης κατά τη δεύτερη σύνοδο του Συμβουλίου, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ένωσης, ήταν η διευκόλυνση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και τόνισε το μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν τα πρώτα αυτά χρόνια της ζωής για τη μετέπειτα μαθησιακή και προσωπική πορεία του ανθρώπου και τη δυνατότητα συνεργειών και ανταλλαγών καλών πρακτικών με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Η τρίτη σύνοδος που πραγματοποιήθηκε και πάλι μεταξύ των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Στην παρέμβασή της, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθολογικής χρήσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας κατά τη μαθησιακή διαδικασία, την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), καθώς και στην επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων προώθησης της ψηφιακών δεξιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Διγαλάκης: Να ενισχυθεί η κινητικότητα φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Θα ενισχύσουμε την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Επανέλαβε επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι υπέρ της αυτονομίας των ΑΕΙ, έχοντας όμως ως «θεσμικό αντίβαρο» τα Συμβούλια Ιδρυμάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Προωθούμε την εξωστρέφεια της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Με στόχο την συμμετοχή στις παγκόσμιες δράσεις για το κλίμα αλλά και την προώθηση της εξωστρέφειας του εκπαιδευτικού συστήματος, βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποια πανεπιστήμια φοιτούν τα παιδιά της ελίτ

Τα περισσότερα παιδιά της ελληνικής ελίτ σπουδάζουν σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, όμως υπάρχουν και εκείνοι που προσελκύονται από τις δύο κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοδική πορεία για το ΑΠΘ σε διεθνές επίπεδο στη λίστα της Σαγκάης

«Η νέα διάκριση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη της Λίστας της Σαγκάης επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία του ιδρύματος» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.