Στο κέντρο της προσοχής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων έχει τεθεί, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Οι ειδικοί καλούνται να αποφασίσουν αν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν δυνατή την επαναλειτουργία του, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων.
Η πρότασητης κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν εκ νέου τα καταστήματα και στις τρεις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη), τουλάχιστον με τη μέθοδο του click away. Ωστόσο, την τελευταία «λέξη» θα την πει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αν οι ειδικοί αποφανθούν ότι τα καταστήματα στις παραπάνω περιοχές δεν επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα να μετατεθεί για τις 19 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές».
Πάσχα με διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Παράλληλα, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι αποφάσεις εξαρτώνται άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας εκείνες τις ημέρες, καθώς και από την πίεση που θα έχει δεχθεί το σύστημα Υγείας.
Εμβόλιο AstraZeneca
Εντωμεταξύ, η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.